Het Brabants veedebat: honderden demonstranten in Den Bosch wachten beslissing provincie af

7 juli 2017 om 15:06 • Aangepast 20 november 2020 om 23:49
nl
Het wordt vrijdag een enerverende dag in Den Bosch. De Provinciale Staten beslissen over een pakket milieumaatregelen om de veehouderij in Brabant ingrijpend te veranderen. Rond elf uur 's ochtends verzamelden zich al honderden demonstranten, vooral boeren, bij het provinciehuis. Burgers die juist voor de maatregelen zijn laten eveneens van zich horen.
Profielfoto van Jan de Vries | Ron Vorstermans
Geschreven door
Jan de Vries | Ron Vorstermans

LIVESTREAM: Het debat over milieumaatregelen voor de Brabantse veeteelt

De dag valt in twee blokken uiteen. De Statenvergadering zelf is rond kwart voor twee 's middags begonnen. Naar verwachting zal de beslissing pas in de loop van vrijdagavond vallen. Eerst, om elf uur, werd er een bijeenkomst gehouden waar mensen voor de laatste keer konden inspreken. Daar hadden zich 36 mensen voor aangemeld.

Wachten op privacy instellingen...

De provincie heeft een groot scherm op het voorplein geplaatst zodat iedereen het debat in de Statenzaal kan volgen. De sprekers die aan de zijde van de boeren staan ontvangen daar het meeste applaus. Ook in de Bois Le Duc-zaal is een scherm geplaatst: 400 aanwezigen volgen daar het debat. 

Wat zijn de plannen van GS?
De meest in het oog springende milieumaatregel is het voorstel van Gedeputeerde Staten om verouderde stallen al in 2022 milieuvriendelijk te laten zijn in plaats van 2028. Dat betekent dat veel boeren de komende vierenhalf jaar tonnen moeten investeren in bijvoorbeeld luchtwassers. 

ZIE OOK: Veeboeren houden emotioneel pleidooi tegen milieumaatregelen: 'De laatste halve minuut zwijg ik'

Boerenorganisatie ZLTO denkt dat tussen vijfhonderd en zeshonderd boerenbedrijven dan failliet zullen gaan. GS zeggen dat de maatregelen beter zijn voor het milieu. Er is minder uitstoot en dat is goed voor de Brabantse natuurgebieden.

Wachten op privacy instellingen...

Bovendien betekent minder uitstoot door boerenbedrijven dat andere bedrijven meer armslag krijgen om zich te ontwikkelen. GS leggen erg de nadruk op dat economische aspect. De coalitiepartijen in Provinciale staten zijn tot nu toe voor de voorstellen. Zij hebben een meerderheid van stemmen.

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.