4000 varkens komen om bij grote brand Heeswijk-Dinther

7 juli 2017 om 00:50 • Aangepast 20 november 2020 om 23:47
nl
Bij een brand bij een varkensbedrijf in Heeswijk-Dinther zijn vierduizend zeugen en biggen omgekomen. De brand ontstond vermoedelijk na een blikseminslag. De bewoners zijn veilig.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Het gaat om varkenshouderij Heijderhoeve aan de Justitieweg in Heeswijk-Dinther. In 2008 ging er ook al een stal in vlammen op bij het bedrijf.

'Geen mogelijkheid om dieren te redden'
De brand werd omstreeks halfelf donderdagavond gemeld. Op dat moment trokken zware onweersbuien over de boerderij. Al snel werd er opgeschaald naar zeer grote brand.

De brand woedde in twee stallen, deze stallen maken deel uit van een complex van vier stallen. "Er was geen enkele mogelijkheid meer om de dieren te redden", vertelt een woordvoerder van de brandweer. De bewoners van de boerderij zijn geëvacueerd.

Veel brandweer
De brandweer gebruikte een grote kraan om de brand te blussen. Korpsen uit Oss, Veghel, Schijndel, Uden, Nistelrode en Zeeland zijn opgeroepen. In totaal ging het om tien blusvoertuigen en tachtig brandweermannen.

De gemeente laat weten dat het om twee vrij nieuwe stallen gaat. Volgens de brandweer is er geen asbest vrijgekomen bij de brand. Routdeeltjes zijn niet schadelijk en kunnen gewoon opgeruimd worden.

Ondernemer van het jaar
Volgens een buurtbewoner zijn er veel mensen op de been bij de boerderij. Buurtbewoners staan met verbazing te kijken naar de grote brand. Vrachtwagens van het bedrijf reden vlak na de eerste vlammen af en aan.

De brandweer vermoedt dat de bliksem is ingeslagen maar de precieze oorzaak wordt nog onderzocht. Het bedrijf was in 2014 genomineerd voor ondernemer van het jaar.

Wachten op privacy instellingen...Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.