Fouten gemaakt na stuwongeluk in Grave: gevolgen niet goed ingeschat en geen overzicht

13 juli 2017 om 20:22
nl
Rijkswaterstaat, de betrokken veiligheidsregio’s en de waterschappen hebben fouten gemaakt in de afhandeling van het ongeluk bij de stuw bij Grave. Ze hebben de gevolgen niet goed ingeschat en er was geen overzicht over de situatie. De partijen hebben ook niet goed samengewerkt.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door

Dat blijkt uit een onderzoek door Adviesbureau Berenschot naar de afhandeling van het ongeval. Een binnenvaartschip geladen met benzeen ramde eind vorig jaar de stuw. De aanvaring had grote gevolgen. De Maas liep leeg en het scheepvaartverkeer lag bijna een maand stil.

Aangedrongen op evaluatie
Op de evaluatie was vooral door bestuurders in Gelderland sterk aangedrongen, omdat die veel te laat te horen kregen dat een schip tegen de stuw was gevaren.

Terwijl bewoners aan de Brabantse kant van de Maas gewaarschuwd werden dat ze ramen en deuren moesten sluiten, hoorden Gelderlanders op dezelfde afstand niets. Uiteindelijk lekte geen benzeen weg. 

Begin deze maand was de stuw hersteld. De totale kosten voor de reparatie worden geschat op zo'n twintig miljoen euro.

Onderzoeken
Er loopt nog een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), evenals een strafrechtelijk van het Openbaar Ministerie.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.