Tour de France-historie, Jan Gisbers: ‘Erik Breukink had de Tour in 1990 moeten winnen’ - Omroep Brabant

Tour de France-historie, Jan Gisbers: ‘Erik Breukink had de Tour in 1990 moeten winnen’

20 juli 2017 om 19:23
nl
EINDHOVEN - Ieder jaar brengt de Tour de France nieuwe verhalen, van heroïsche overwinningen tot onverklaarbaar slechte prestaties. De Franse rittenkoers heeft een grote historie. Omroep Brabant kijkt dagelijks in het radioprogramma Afslag Zuid met iemand uit onze provincie terug op één of meer momenten om te herinneren.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Dit keer komt Jan Gisbers aan het woord. De voormalige ploegleider van PDM weet zich nog veel te herinneren, maar door een val, drie jaar geleden, is zijn spraakvermogen wat aangetast.

Intralipid-affaire
De Eindhovenaar heeft veel mooie, sportieve momenten gekend. Eén van de meest pijnlijke ervaringen was het terugtrekken van zijn equipe, in 1991, in verband met de Intralipidaffaire.

Naam: Jan Gisbers
Geboortejaar: 1941
Geboorteplaats: Eindhoven
Tour de France: 1988 en 1990
Moment om te herinneren: winst van Steven Rooks op de Alpe d’Huez

Hoe vaak bent u als ploegleider betrokken geweest bij de Tour?

“Tienmaal. En het was echt een heel mooie tijd. Met mijn ploeg heb ik tientallen prachtige zeges geboekt.”

In welke editie was u het dichtst bij een grote overwinning?

“In 1990, dat was één van de mooiste Tours die ik heb meegemaakt. Het was de laatste keer dat een Nederlandse renner het geel droeg. Dat was Erik Breukink, kopman in onze ploeg. Hij had ook moeten winnen. Hij leek ook een grote slag te gaan slaan.”

Wanneer ging het mis?

“Dat was tijdens de Pyreneeënrit met aankomst op Luz Ardiden. Erik zat wel in de beslissende ontsnapping, met een man of twaalf. Maar tijdens de beklimming van de Tourmalet ging het mis. Zo moest hij van fiets verwisselen. Greg Lemond, dat jaar de grote favoriet, had dat in de gaten en profiteerde ervan.”

Hoe vaak denkt u daar nog aan terug?

“Redelijk vaak. Het was heel jammer dat Nederland dat jaar naast de Tourzege greep. Ik had het geweldig gevonden wanneer Erik in de voetsporen van Jan Janssen en Joop Zoetemelk was getreden.”

Een jaar eerder zag Gisbers Gert-Jan Theunisse uit Berghem naar de zege snellen op de Alpe d'Huez. In 1988 was er een andere PDM-renner, die tijdens deze Apenrit de show stal.

“U bedoelt Steven Rooks. Hij won dat jaar de etappe naar Alpe d’Huez. Geweldig, grandioos. Steven was die dag de man die de zaak had getrokken, maar ook die het karwei wist af te maken. Echt, een prachtige overwinning.”

Ditmaal waren de vele fans langs de weg naar de Alpentop een zegen in plaats van een plaag, zo kan Gisbers zich nog voor de geest halen.

“Al die Hollanders. Ongelooflijk. Wat hebben ze Steven die dag gesteund!”

Eerder sprak radiopresentator Kristian Westerveld met onder anderen de gebroeders Van Katwijk, Gerard Koel en Johan Lammerts.
 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.