Video

Campagne tegen het gebruik van lachgas door jongeren

1 augustus 2017 om 20:41
nl
Het gebruik van lachgas onder jongeren moet worden teruggedrongen. Dat vindt Novadic-Kentron. De instelling is daarom in Helmond een campagne begonnen tegen het gebruik van lachgas. Jongeren gebruiken patronen die eigenlijk bedoeld zijn voor slagroomspuiten en gewoon te koop zijn bij bijvoorbeeld Blokker en Marskramer.
Profielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

Jongerenwerkers kregen aanwijzingen dat het gebruik van lachgas in Helmond toenam. Er werd veel over gepraat op social media en op hangplekken werden na het weekend vaak lege patronen gevonden. Naast het gebruik door studenten en uitgaanspubliek, wordt het gas ook steeds vaker gebruikt door 12- tot 16-jarigen.

LEES OOK: 12-jarige kinderen aan de lachgaspatronen: 'Kan hersenbeschadiging opleveren'

Lachgas is niet onschuldig
Lachgas geeft een korte roes en tieners denken dat het gebruik geen kwaad kan, maar het tegendeel is waar”, zegt jongerenwerker Jochem Zwerus. Verkeerd of teveel gebruik van lachgas kan leiden tot zuurstofgebrek, hersenbeschadiging of onvruchtbaarheid.

Winkeliers stoppen met verkoop
Op plekken waar veel jongeren komen zijn posters verspreid die op de gevaren van lachgas wijzen. Ook winkeliers die de patronen verkopen zijn aangesproken. “De meeste winkeliers weten echt wel dat de patronen niet alleen voor de slagroom worden gebruikt”, zegt Zwerus.

Sommige winkeliers in Helmond hebben zelf besloten om geen patronen meer te verkopen aan kinderen onder de 16. “Dat doen ze vrijwillig en daar zijn we blij mee. Wettelijk doen ze niks verkeerd.”

De campagne in Helmond gaat later ook van start in andere delen van de provincie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.