Burgemeestersrel Helmond: kous nog niet af na excuses

4 augustus 2017 om 11:43
nl
VVD-raadslid Joan Damen - voorzitter van de gedragscodecommissie van de Helmondse gemeenteraad - vindt het heel kwalijk dat burgemeester Elly Blanksma van Helmond in de krant uit de school klapte dat ze ooit door een gemeenteraadslid en een wethouder onder druk is gezet om een pand van een raadslid niet te sluiten. Daar was een hennepknipperij gevonden.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"In dit artikel had zij dit concrete voorbeeld helemaal niet hoeven noemen", vindt Damen. "Ze had een fictief voorbeeld kunnen nemen om de verwevenheid tussen de onder- en bovenwereld aan te tonen."

Vertrouwenspersoon
Blanksma had van Damen het voorval wel mogen aankaarten, maar dan had ze volgens hem man en paard moeten noemen. "Want door die niet te noemen, kan dit slaan op elk raadslid en elke wethouder."

Inmiddels heeft Blanksma excuses aangeboden voor de onrust die ze heeft veroorzaakt. Maar daarmee is de kous nog niet af. "Want ze heeft een centrale positie in de gedragscodecommissie. Ze is de vertrouwenspersoon bij wie zaken gemeld moeten worden. Ik denk dat heel veel raadsleden en wethouders nu wel twee keer zullen nadenken om iets te melden. Want als zoiets in een interview terechtkomt - wat juist voorkomen moet worden om zaken goed te onderzoeken - dan is dat een erg groot probleem. Dit zal goed uitgesproken moeten worden."

'Dit gaat elk raadslid aan'
En niet alleen in het presidium. "Want dit gaat elk raadslid en elke wethouder aan. Ik denk dat dit in het openbaar moet."

Nadat Blanksma de informatie naar buiten bracht, ging de naam Pieter Vervoort meteen rond. In een pand van de CDA’er werd twee jaar geleden namelijk een hennepknipperij gevonden.

“Het klopt dat ik een pand had waar een hennepknipperij in zat, maar dat wist ik niet. Toen ik er achter kwam, heb ik meteen de politie gebeld. En ik heb ook met de burgemeester gesproken en heb gevraagd om het pand niet te sluiten. Maar, van onder druk zetten was geen sprake. Daar herken ik met niet in”, aldus Vervoort.

Reacties fractievoorzitters
Noureddine Zarroy zegt namens de D66 tegen Omroep Brabant dat de intentie van de excuses van burgemeester Blanksma juist is, maar dat de uitvoering niet zo handig is gedaan.

"Ze hoeft wat ons betreft niet terug te komen van haar vakantie, maar dat is niet omdat we er niks om geven. Er is op dit moment geen urgentie in deze zaak. Wel is het belangrijk dat we met elkaar spreken over hoe we er in de toekomst mee omgaan."

Jan Roefs, fractievoorzitter CDA, deelt deze mening. “Ik vind het goed dat ze een reactie gegeven heeft, maar het is beroerd gelopen. We laten het nu even rusten. Ze heeft haar vakantie ook verdiend. Maar het krijgt nog een vervolg. Ik vind het zeker gepast dat ze daarbij is.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.