Video

Tom Dumoulin blij met start in Breda, Peter Sagan wint eerste rit BinckBank Tour

7 augustus 2017 om 16:04 • Aangepast 20 november 2020 om 23:05
nl
Met de eerste etappe van Breda naar Venray begon maandag de BinckBank Tour, de rittenkoers door Nederland en België die voorheen bekend stond als Eneco Tour. De start was op het Breepark in Breda. De Slowaakse wereldkampioen Peter Sagan en Girowinnaar Tom Dumoulin pronkten op de deelnemerslijst, eerstgenoemde won de eerste rit.

Na twaalf edities is beleggingsbank BinckBank de nieuwe naamgever voor de komende vijf jaar. Al vroeg voor de start liep Breepark vol met wielerfans. De 75-jarige Ton Aarts uit Gilze stond al 2,5 uur voor de start langs de hekken. "Alles voor een goed plekje", lacht hij. "Het is geweldig dat dit in Breda is! Alle toppers zijn hier aanwezig! Prachtig."

Ook bij de Sunweb-bus, van de ploeg van Dumoulin, stonden de fans rijen dik. Allemaal wilden ze op de foto of een selfie. Dumoulin: "Het is mooi om de fans te zien. Ik kan helaas niet iedereen een handtekening geven, dat is altijd lastig."

'Druk en gek'
"Het is leuk om in Breda te starten. Dit is lekker dichtbij huis", vervolgt hij. Toch verlangt Dumoulin stiekem ook naar rustigere tijden, zeker na het winnen van de Giro. "Het is druk en gek. Ik hoop dat de drukte de komende maanden wat gaat afzwakken. Het slokt energie op, maar het is mooi om mee te maken."

En dan was er Sagan, die op het podium nog even trots zijn nieuwe kortgeschoren kapsel toonde. "Ik heb geen verwachtingen. Ik ga mijn uiterste best doen en we zullen zien wat eruit komt", liet hij voorafgaand aan de start weten.

"Ik moest even dat nieuwe, korte koppie van Sagan zien", lacht Bianca van Andel (40). "Ze zijn in het echt anders dan op televisie. Ze zijn wel heel mager", lacht ze.

Breepark Breda
De eerste rit is volledig vlak. Dinsdag volgt er een individuele tijdrit in Voorburg. Daarna zijn er etappes in België en Limburg. Vorig jaar kroonde Niki Terpstra zich tot winnaar. De twee edities daarvoor werden gewonnen door de Belg Tim Wellens. De koers eindigt zondag in Geraardsbergen.

Sagan de snelste
In de sprint was Sagan net iets sneller dan Phil Bauhaus. De Slowaak won, maar dat was met het blote oog nauwelijks waarneembaar. Het verschil met de Duitser was een paar millimeter. Boy van Poppel uit Moergestel eindigde als vijfde, kort achter Dylan Groenewegen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.