Wat is ammonium en waarom je het niet in je drinkwater wilt

20 augustus 2017 om 14:42
nl
De rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel 'krabbelt weer overeind' nadat ze flink overbelast was geraakt door een grote hoeveelheid ammonium. Maar wat is dit eigenlijk en wat zijn de gevolgen als je het binnen zou krijgen?
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

De hoeveelheid ammonium waarmee het water in de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Aarle-Rixtel donderdag verontreinigd was, was evenveel als er normaal in duizend dagen tijd in het water terechtkomt. Dat kon de installatie niet verwerken, laat waterschap Aa en Maas weten.

Volgens een woordvoerder 'krabbelt de rioolwaterzuivering na de lozing nu weer overeind'. "De vervuiling - die afkomstig bleek van mestverwerkingsbedrijf Den Ouden - is geïsoleerd op dat industrieterrein. Daardoor kan de rest van het rioolsysteem blijven functioneren en de zuivering haar 150.000 inwoners en bedrijven blijven bedienen."

Bacteriën
Ammonium is een zuur uit ammoniak, dat vrijkomt uit mest. Als mensen of dieren te veel ammonium binnenkrijgen, kunnen ze hersen- en nierschade oplopen. Maar in dit geval is er volgens de gemeente Helmond geen sprake van gevaar voor de volksgezondheid. Wel wordt geadviseerd water uit de Aa niet te gebruiken als drinkwater voor dieren, voor beregening en voor recreatie.

De biologische zuivering werkt met bacteriën die stoffen in het rioolwater afbreken. Die zijn door het ammonium beschadigd.

Twintig tankwagens
"Vrijdag zijn twintig tankwagens met nieuwe bacteriën uit andere rioolwaterzuiveringsinstallaties naar Aarle-Rixtel gebracht", laat een woordvoerder weten. "Wanneer het nodig is, doen we dit nog een keer. Om de werking van de zuivering te controleren, blijven we het water in de Aa continu op meerdere plekken monitoren. Als we afwijkingen zien, ondernemen we direct actie."

LEES OOK: 'Ellende met ammonium had voorkomen kunnen worden als het meteen was gemeld', zegt waterschap

GroenLinks en de SP hebben het provinciebestuur vragen gesteld over de vervuiling. De partijen willen onder meer weten wat er wordt gedaan om dit soort situaties te voorkomen en of de ondernemers zelf voor de schoonmaakkosten opdraaien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.