Opnieuw eindexamenstress voor gezakte scholiere: vijf dagen wachten op uitspraak rechter

23 augustus 2017 om 19:25 • Aangepast 20 november 2020 om 22:42
nl
Uiterlijk vier dagen voor het begin van het nieuwe studiejaar, hoort de gezakte scholiere van het Mencia de Mendoza Lyceum in Breda of ze naar de universiteit mag. Woensdagmiddag diende het kort geding dat ze aanspande tegen het College voor Toetsen en Examens (CvTE). De leerlinge vindt dat ze onterecht is gezakt voor het eindexamen.
Profielfoto van Joris van Egmond
Geschreven door
Joris van Egmond

Op maandag 28 augustus doet de rechter uitspraak. Op 1 september begint de studie die de scholiere wil volgen.

Vraag 15
De rechtszaak draait om vraag 15 van het vwo-eindexamen Frans. Aanvankelijk had de Bredase scholiere de vraag verkeerd beantwoord, maar later erkenden de opstellers dat ze een fout hadden gemaakt in de vraagstelling. Daardoor was de opgave op meerdere manieren te interpreteren.

Wachten op privacy instellingen...


Het college maakte via Twitter bekend dat alle antwoorden op vraag 15 werden goedgekeurd. Het was volgens het college niet meer te achterhalen wie precies welk antwoord had gegeven. Wel werd de normering van het examen aangescherpt, omdat het college meent dat het examen door deze vraag gemakkelijker was geworden.

Het bleek voor de Bredase scholiere funest, omdat haar antwoord op vraag 15 volgens haar correct was. Als het wél was goedgekeurd en de normering gelijk was gebleven, zou ze gewoon zijn geslaagd, stelt de scholiere.

Wachten op privacy instellingen...


Pech
Afgezien van de aangepaste normering, heeft de Bredase scholiere ook nog eens pech gehad met de correctoren. Ze wijst erop dat er twee leerlingen zijn die hetzelfde antwoord hebben gegeven als zij, terwijl die antwoorden wél zijn goedgekeurd. Sommige correctoren zijn volgens haar ongehoorzaam geweest en hebben het alternatieve antwoord gewoon goedgekeurd.

LEES OOK: Gezakte scholiere Breda wil alsnog diploma en stapt naar rechter

De scholiere zakte uiteindelijk op 0,05 punten en kan daardoor niet beginnen aan de universitaire studie die ze voor ogen had. Het is de eerste keer dat het college voor de rechter wordt gedaagd.

Wachten op privacy instellingen...


'Onrust onaangenaam'
Voorzitter Pieter Hendrikse, van het College voor Toetsen in Examens, zegt in een verklaring dat hij de onrust die deze zaak tweegbrengt 'buitengewoon onaangenaam' vindt. Een inhoudelijke reactie wil hij nog niet geven omdat de zaak nog onder de rechter is.

Wel is Hendrikse ervan overtuigd dat de aanpassing van de normering van een eindexamen na een fout 'robuust en waardevol' is. "Het zorgt voor een vangnet voor leerlingen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.