Justitie wil zoon van vermoorde Bart Hillen 20 jaar de cel in hebben

31 augustus 2017 om 16:10 • Aangepast 20 november 2020 om 22:31
nl
Tegen de zoon van Helmonder Bart Hillen - wiens lichaam 19 mei 2016 werd gevonden in de Zuid-Willemsvaart in Helmond - is donderdagmiddag twintig jaar cel geëist. Tijdens de behandeling van de zaak voor de rechter in Den Bosch bleek dat de zoon op zijn telefoon zocht op onderwerpen zoals lijkverzwaring, hoe lang duurt wurging en doodsteken met weinig bloed.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

De 40-jarige dakloze zoon van Hillen zit sinds eind mei 2016 vast op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn vader. De advocaat van de zoon pleit voor vrijspraak vanwege gebrek aan bewijs. De verdachte verklaarde tijdens de zitting: "Ik ben geen moordenaar. Ik heb mijn vader niet om het leven gebracht, totaal niet."   

Wachten op privacy instellingen...

Het lichaam van Bart Hillen werd 19 mei gevonden door een voorbijganger. Bart was op dat moment al weken spoorloos. Het lichaam was gewikkeld in een deken. Bart droeg een pyjama en had drie hoofdwonden. Volgens de officier lijkt het erop dat het lichaam is ingepakt in de garage van Barts huis. De zoon woonde daar toen. Zijn dna is gevonden op tape dat om het lichaam van Bart zat, toen hij werd gevonden.

Wachten op privacy instellingen...

Auto en bankpasjes
Volgens de zoon mocht hij van zijn vader in zijn huis verblijven omdat zijn vader twee weken weg zou gaan. Hij mocht volgens hem ook Barts auto lenen. Hij had ook bankpasjes van zijn vader. 

Getuigen stellen dat Bart nooit zijn huissleutels en auto aan zijn dakloze zoon geven. "Hij vertrouwde hem niet", benadrukte de officier van justitie. Volgens hem had Bart alleen contact met zijn dakloze zoon als die zoon geld nodig had. "Hij had altijd schulden."

Teringzooi
De zoon zegt dat het een 'teringzooi' in huis was en dat zijn vader zichzelf verwaarloosde. "Ik wilde hem helpen en heb daarom daar opgeruimd en gestofzuigd."

Maar de slaapkamer, waar bloedvlekken zijn gevonden, heeft hij niet onder handen genomen. Volgens de zoon zijn de bloedvlekken daar te verklaren doordat zijn vader een hoge bloeddruk had. "Hij had bloedneuzen en vaak wondjes vanwege zijn werk als automonteur."

Wachten op privacy instellingen...

Pathologisch leugenaar
Een andere zoon van Hillen nam donderdag ook het woord tijdens de rechtszaak. Hij noemde zijn broer een 'pathologisch leugenaar'. "Mijn vertrouwen in hem is weg sinds de inbraak in mijn huis."

Hij vroeg zijn broer 'op te houden met dit toneelspel'. "Mijn vader verdiende dit niet. Ik hoef mijn broer niet meer te zien. Hij heeft ons veel pijn bezorgd."  

Ondergebit
De officier van justitie stelt dat Bart Hillen om het leven is gekomen door klappen op het hoofd met een 'goedkoop stuk gereedschap'. Hij vermoedt dat Bart in zijn eigen huis om het leven is gebracht. "Zijn ondergebit stond nog in een glas op het nachtkastje."

Vervolgens is het lichaam 'respectloos dubbelgevouwen' en verpakt in lakens, plastic en dekbedovertrekken. Daarna zou het lichaam zijn vastgebonden aan een steekkar.

De officier meent dat de dakloze zoon 'de enige was die in de gelegenheid was om Bart om het leven te brengen'. Hij toonde aan dat de chatgeschiedenis van Bart Hillen was gemanipuleerd, om het verhaal van de zoon geloofwaardig te maken. "Het moest lijken alsof zijn vader was opgehaald door een advocate uit Budel voor een date."  

Volgens de officier was er sprake van voorbedachten rade - en dus moord - gezien de onderwerpen waarop hij voor de vermissing van zijn vader zocht op zijn mobiele telefoon: lijk laten verdwijnen, moord met gif, waarmee een hartaanval veroorzaken en huisverkoop vermist persoon.  

Brief
Een belangrijk onderdeel van de rechtszaak was de  handgeschreven brief die aan het ED werd gestuurd. Daarin stond dat de 67-jarige man niet is vermoord door zijn zoon, maar dat hij overleed door een val uit het raam als gevolg van een confrontatie met twee 'criminele broers'.

Twee criminele broers en hun zus zouden zich volgens de briefschrijfster richten op alleenstaande mannen. Ook Bart Hillen zou daar slachtoffer van zijn geworden. 

De schrijfster van deze brief - die aangaf contact te hebben met de politie - is niet gevonden. Het contact met de politie bleek niet te kloppen.  "Ongeloofwaardig dus", meent de officier.

De uitspraak is op 14 september.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.