‘Megawespen zijn niet agressief en vallen niet zomaar aan’, aldus boswachter Frans Kapteijns

5 september 2017 om 10:13
nl
Hoornaars zijn niet agressief en vallen niet zomaar aan. Frans Kapteijns kan het niet vaak genoeg benadrukken. De boswachter vermoedt dat de ‘megawespen’ die maandagavond wandelaars en een hond aanvielen in Eindhoven zich bedreigd voelden.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door
Bart Elzendoorn

“Ze zijn waarschijnlijk op de een of andere manier verstoord. En wespen of hoornaars die belaagd worden, vallen aan”, legt Kapteijns uit. De insecten kunnen zich al bedreigd voelen door op het oog onschuldige dingen. Een snuffelende hond of hardlopers die voorbij een nest rennen, noemt Kapteijns als voorbeelden. “Dat maakt dit hele verhaal zo lastig.”

Maak dat je wegkomt
Mocht je onverhoopt te grazen worden genomen, blijf dan vooral niet stilstaan. “Dat is de grootste fout”, weet Kapteijns. “In het water springen is de beste optie, maar dat kan niet overal. Ren bij een aanval zo hard weg als je kunt om zoveel mogelijk afstand te creëren tussen jezelf en het nest. En als je wordt gestoken, ga dan naar het ziekenhuis.”

LEES OOK: Zwerm grote wespen valt groep mensen aan in Eindhoven, vier gewonden naar ziekenhuis

De ‘gewone wespen’ als de limonadewesp en Duitse wesp laten zich momenteel minder zien. De hoornaar heeft daarom kans om langer te overleven.

Nuttig
Mocht je een nest zien, meld het dan bij de gemeente. “Een nest hoeft niet altijd te worden vernietigd. Wespen en hoornaars zijn nuttige dieren. Ze zorgen ervoor dat de balans in de insectenwereld goed blijft. Als deze rovers verdwijnen, krijgen we veel meer last van muggen, vliegen en dazen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.