Proef met zes intercity's per uur: geen problemen volgens NS, wel veel 'overlopers' - Omroep Brabant

Proef met zes intercity's per uur: geen problemen volgens NS, wel veel 'overlopers'

6 september 2017 om 10:34 • Aangepast 20 november 2020 om 22:21
nl
De eerste ochtendspits met de zogeheten tienminutentrein tussen Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Eindhoven is volgens de Nederlandse Spoorwegen (NS) goed verlopen. ProRail had het drukker: controleurs van de spoorbeheerder deelden boetes en waarschuwingen uit, onder meer voor het oversteken terwijl er een trein aankomt. Reizigersorganisatie Rover zegt op haar beurt dat ze wel degelijk klachten heeft gekregen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Treinreizigers kunnen vanaf vandaag elke woensdag om de tien minuten met een Intercity tussen Eindhoven en Amsterdam reizen. Normaal is dit elk kwartier.

'Vaker een zitplaats'
Het gaat om een proef, die veertien woensdagen gaat duren. De test wordt gehouden als voorbereiding op de nieuwe dienstregeling. Vanaf 10 december moet deze opzet elke dag navolging krijgen. Reizigers hoeven dan minder lang op hun trein te wachten en hebben vaker een zitplaats, is de verwachting.

De Nederlandse Spoorwegen (NS) en ProRail willen met het spoorboekjeloos rijden nagaan welke praktische gevolgen de zes Intercity's per uur hebben op de treinenloop. Achter de schermen brengt de uitbreiding van het aantal treinen grote veranderingen met zich mee, aldus de twee bedrijven. "Want", zegt NS-woordvoerder Erik Kroeze, "we gaan langere treinen inzetten en willen meer mensen gaan vervoeren. Op papier ziet het er allemaal goed uit, maar deze verandering kan kinderziekten met zich meebrengen."

Aansluiting op andere verbindingen?
Zo moet bijvoorbeeld worden bekeken hoe het in- en uitstappen van grote groepen reizigers verloopt en welke gevolgen onverwachte gebeurtenissen hebben. Ook is het afwachten hoe de aansluiting op andere trein-, bus-, tram- of metroverbindingen gaat verlopen. Volgens Kroeze kan dit zowel positief als negatief uitpakken. "Soms moeten mensen langer wachten, maar omdat de capaciteit wordt vergroot, kan het tegenovergestelde net zo goed het geval zijn."

Wachten op privacy instellingen...


Problemen met aansluitingen
Een woordvoerder van Rover zei dat hij woensdagmorgen al klachten had gekregen uit diverse plaatsen. Er waren namelijk onder meer problemen met aansluitingen voor sprinterreizigers tussen Utrecht en Den Bosch. Deze groep is het kind van de rekening geworden, zo concludeerde de zegsman.

Een ander nadeel is dat spoorbomen langer dicht blijven, wat weer tot drukte op de wegen kan leiden. Het plan, dat vanaf woensdag dus wordt 'uitgeprobeerd', werd in 2014 al aangekondigd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.