Sjoerd Marijne wil met Indiase hockeymannen naar Olympische Spelen: 'Hij heeft goud in handen'

8 september 2017 om 10:35
nl
Sjoerd Marijne uit Rosmalen is aangesteld als bondscoach van het Indiase mannenhockeyteam. Hij werkte al in India, als bondscoach van het nationale vrouwenteam.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

Marijne volgt landgenoot Roelant Oltmans op. Hij heeft een contract getekend tot en met de Olympische Spelen van 2020. Marijne wordt als bondscoch van de Indiase vrouwen opgevolgd door Harendra Singh.

'Zorgen dat er structuur in komt'
"Ik vind het best wel raar dat Oltmans eruit moest bij India", vertelt international Glenn Schuurman uit Boxtel. "India presteerde een jaar jaar geleden nog erg wisselvallig, maar nu zijn ze best stabiel. We hebben twee keer tegen ze geoefend voor het EK en wij gingen er best kansloos vanaf. De Indiase mannen zijn explosief en super technisch. Je moet als coach alleen zorgen dat er wat structuur in komt."

Volgens Schuurman is dit dan ook een ideaal instapmoment voor Marijne. "Qua basis heeft hij goud in handen."

Binding
De Boxtelaar legt uit: "India is aanvallend erg sterk, maar bij een tegendoelpunt of als het niet loopt zoals ze willen, gooien ze de winkel open. Dan wijken ze af van hun gameplan. Als ze zo gedisciplineerd zouden zijn als Duitsland, komen ze een heel eind."

Het is wel belangrijk om een goede binding met het team te hebben, benadrukt Schuurman. "In India heb je toch een andere cultuur. Maar Sjoerd heeft al wat ervaring met het vrouwenteam daar. Hij kan zich goed inleven in zijn spelers. Dit is een mooie kans."

Loopbaan
Marijne maakte als coach snel carrière. In 2004 maakte hij indruk door Tilburg naar de hoofdklasse te leiden en daarin verrassend goed te presteren. Daarmee verdiende hij een transfer naar het grote Amsterdam.

Met Amsterdam plaatste hij zich twee keer voor de finale van de play-offs om het landskampioenschap, maar beide keren was Bloemendaal te sterk. Na drie jaar keerde hij terug in Brabant, bij het Eindhovense Oranje Zwart en HC Den Bosch.  

In 2014 werd Marijne aangesteld als bondscoach van het Nederlands vrouwenhockeyteam, maar dat werd geen groot succes. Tijdens het toernooi om de Champions Trophy in Mendoza moest Oranje genoegen nemen met brons en tijdens het EK in Londen in 2015 greep de ploeg ook langs het goud. Na die deceptie werd Marijne ontslagen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.