Video

Eén op de vijf miljonairs is boer, rijken zitten vooral in veehouderij

12 september 2017 om 13:02
nl
Een op de vijf Brabantse miljonairs is een boer. Dat valt op te maken uit een nieuw onderzoek van het CBS en vermogensbeheerder Van Lanschot naar Nederlandse miljonairs. Van alle rijken in Nederland is één op de vijf een agrariër.
Geschreven door

De helft van deze groep rijke boeren is actief in de veeteelt, een kwart houdt zich bezig met het telen van granen en groenten.

Land is vermogen
De uitkomst is op zijn minst opvallend te noemen, gezien de claim van veel boeren dat ze het juist financieel lastig hebben. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, zegt tegen Omroep Brabant dat dit wel te verklaren is: "Veel van het vermogen van boeren zit vast in hun land. Ze hebben dus wel vermogen, maar het is dus niet zo dat ze daardoor meteen een luxeleventje kunnen leiden."

Volgens een woordvoerder van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) zijn het vooral veehouders die vermogen hebben omdat die doorgaans beschikken over het meeste land.

Armoedegrens
Zo'n melkveehouder is Henny Verhoeven uit Keldonk. Ze herkent zich wel in het verhaal van Van Mulligen. "Veel boeren leven arm en sterven rijk, doordat ze grond hebben. Laatst is grond bij ons de buurt verkocht voor 9 euro per vierkante meter. Ja dan kom je wel op een flink vermogen. Maar vermogen is nog niet per se inkomen.
En als je dan bedenkt dat laatst nog is berekend dat in Brabant zo'n 30 procent van de boeren onder de armoedegrens leeft, steekt dit nieuws wel schril af."

LEES OOK: Nog geen 40 en al multimiljonair: deze Brabanders zijn het

106.000 miljonairs
Volgens het rapport waren het er begin vorig jaar ruim 106.000 miljonairs in ons land. Dat is een toename van 500. De gemiddelde miljonair heeft een bezit van 2.9 miljoen euro.

In het rapport wordt iemand een miljonair genoemd als die een vermogen heeft van meer dan één miljoen euro, min de waarde van een eigen woning en een eventuele hypotheekschuld.

LEES OOK: Aantal miljonairs neemt toe

16.500 miljonairs
De provincie Brabant staat niet in de miljonairstop, maar doet het volgens Van Mulligen heel behoorlijk. In totaal wonen er ongeveer 16.500 in de provincie (1.5 procent van de bevolking). Er zijn naast boeren vooral ook veel welgestelde gepensioneerden te vinden. De rijkste gemeente van Brabant is volgens de laatste gegevens van het CBS Alphen-Chaam.

De provincie met de meeste miljonairs per inwoner is Zeeland (1.8 procent), gevolgd door Utrecht (1.6 procent).
[localfocus:https://localfocus2.appspot.com/59b7a4bd1a062]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.