Wilbert voert actie tegen 'illegale lijken uit China': 'Dit klopt gewoon niet' - Omroep Brabant
Video

Wilbert voert actie tegen 'illegale lijken uit China': 'Dit klopt gewoon niet'

17 september 2017 om 09:14 • Aangepast 20 november 2020 om 22:03
nl
Wel of niet gaan kijken naar de expositie Real Human Bodies? De rondreizende tentoonstelling met geconserveerde lichamen is tot en met maandag te zien in Eindhoven. Volgens actievoerders zou het gaan om illegaal opgezette lijken uit China. Reden om bij de ingang bezoekers te overtuigen niet naar binnen te gaan. Een enkele keer lukt dat.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door
Frits van Otterdijk

Eén van de bezoekers die de expositieruimte in de Eindhovense Lichttoren binnenloopt, heeft eerst aandachtig geluisterd naar de actievoerders. Maar zijn besluit staat vast. “Ik ga gewoon kijken. Daar was ik voor gekomen. Misschien is er in het verleden iets minder goed gegaan. Dat is erg vervelend, maar daar valt daarbinnen niets meer aan te doen.”

Wachten op privacy instellingen...

Wilbert Stuifbergen is een van de actievoerders. Hij heeft de man niet kunnen overtuigen. Met het uitdelen van pamfletten en het gesprek aan te gaan, probeert hij het publiek op een andere gedachte te brengen. “Als er al een paar bezoekers gaan twijfelen of helemaal niet naar binnengaan, heb ik mijn punt gemaakt”, zegt hij.

LEES OOK: 'Lijken op tentoonstelling Real Human Bodies illegaal doorverkocht door Chinese overheid'

Illegale circuit
Stuifbergen was ook aanwezig toen de tentoonstelling in Breda te zien was. Volgens hem zijn de gebruikte lijken mogelijk van een bepaalde bedreigde groep Chinezen, Falun Gong-beoefenaars, die in een schimmig circuit terechtkomen, voor orgaanhandel, of in dit geval voor zogeheten plastinatie. Dat is een techniek om een mensenlichaam te conserveren. Meestal voor wetenschappelijke en medische doeleinden.

Omdat de organisatie van Real Human Bodies warrige verklaringen geeft over de herkomst van de tentoongestelde lijken, heeft Stuifbergen aangifte gedaan. “Dit klopt gewoon niet.” Of hij daarmee de expositie in Den Bosch (van 6 tot en met 8 oktober) voorkomt, is nog maar de vraag. 

Een vrouw die aanvankelijk in de Lichttoren een kijkje wilde nemen, is daar nu ook van overtuigd. Maar misschien om een andere reden. “Ik ben tot aan de kassa gelopen en toen omgedraaid. Ik voel het gewoon in mijn buik.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.