Massale steun voor langere stapavonden in Breda, al duizend handtekeningen

19 september 2017 om 19:22
nl
De clubs in Breda moeten tot zes uur in de ochtend open kunnen blijven. Dat is de inzet van een petitie van vier Bredase ondernemers. Binnen een paar uur tijd zijn online al ruim duizend handtekeningen verzameld.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Dinsdagavond was de petitie al bijna achthonderd keer ondertekend. "De stad loopt gewoon leeg. Het wordt steeds rustiger op de stapavonden", vertelt Billy Zomerdijk (26) uit Breda. Hij is programmeur bij discotheek De Graanbeurs in Breda. Samen met drie anderen, verenigd als Local Motion, strijdt hij voor ruimere openingstijden. 

Nu mag de horeca tot twee uur 's nachts open blijven, met een ontheffing uiterlijk tot vier uur. Dat moet dus twee uur langer worden. “We roepen al jaren dat we dit willen. Tilburg en Den Bosch doen het op dit moment veel beter dan wij.”

‘Overdonderd’
De ondernemers willen een gesprek met de gemeenteraad. Hiervoor zijn vijftig handtekeningen nodig. Het twintigvoudige is al binnen. "Het gaat helemaal los. We zijn echt overdonderd door alle aandacht.”

De actie richt zich niet zozeer op de kleine kroegjes, maar meer op de grote clubs, discotheken en organisatoren van evenementen voor een specifiek publiek. "Zij moeten het juist hebben van publiek dat van verre komt. Dat komt nu te weinig", vertelt Zomerdijk.

Rondzwerven
Volgens de ondernemers sluit een langere stapavond beter aan op het openbaar vervoer. “Als je nu om vier uur de club uit moet, moet je twee uur rondzwerven totdat de eerste trein weer komt.” Ook zijn mensen nu niet bereid om ver te reizen. “Als je vanuit Nijmegen naar Breda komt, moet je langer reizen dan dat je in de kroeg kunt staan. Om één uur is het pas gezellig en dan moet je alweer bijna naar huis.”

De ondernemers gaan de petitie binnenkort aanbieden. De gemeente laat in een reactie weten: "Goed om te zien dat een aantal betrokken en actieve ondernemers de aantrekkelijkheid van het uitgaansleven op de agenda zet." Komend jaar verschijnt het nieuwe horecabeleid, waarin ook aandacht wordt besteed aan de openingstijden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.