Tilburgse kopstukken van motorclub Satudarah opgepakt: shotgun, horloges en drugs gevonden

26 september 2017 om 16:02
nl
Drie landelijke bestuursleden van motorclub Satudarah zijn dinsdagmorgen vroeg door een arrestatieteam van hun bed gelicht. Het gaat om de broers Angelo en Xanterra M. uit Tilburg en een man uit Maastricht, vermoedelijk Paul 'Olla' M. In totaal zijn 22 woningen, bedrijfspanden en garageboxen doorzocht, meldt het Openbaar Ministerie.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

De Satudarah-leiders worden verdacht van deelneming aan een criminele organisatie, die zich bezighoudt met afpersing, geweld, wapenbezit en drugshandel. De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.
[youtube:https://youtu.be/_ncUfr3BYk4]
De Tilburgse broers Angelo en Xanterra M. zijn begin dit jaar veroordeeld voor vergelijkbare misdrijven. Hun straf pakte lager uit dan de eis omdat het OM te lang bezig was met het onderzoek.

Shotgun
De doorzoekingen vonden plaats in Enschede, Tilburg, Zaandam, Maastricht, Oss, Rotterdam, Zoetermeer, Kamerik, Zevenhuizen, Amstelveen en Weert. Daarbij is beslag gelegd op 750 gram MDMA, een shotgun, 10.000 euro contant geld, twee motoren, zes auto’ s, tien kostbare horloges en een grote hoeveelheid documenten en digitale gegevensdragers, zoals computers en mobiele telefoons. Waar deze spullen zijn gevonden wordt niet bekendgemaakt. 

in Tilburg viel een arrestatieteam in ieder geval binnen bij twee verschillende huizen in de Reeshof: één aan de Sneekstraat en één aan de Morrahof. Op beide adressen werd huiszoeking gedaan. Bij één van huizen zouden twee auto's in beslag zijn genomen. Ook zijn dinsdagochtend invallen gedaan bij garageboxen aan de Azuurweg, enkele kilometers verderop in Tilburg.

Aan de landelijke actie deden tweehonderd politiemensen, negen rechters-commissarissen en zestien officieren van justitie mee. De politie werkt in het onderzoek samen met de FIOD.
[Tweet:https://twitter.com/willemjanjo/status/912595816593940480]

Naar verluid wordt er nog gezocht naar een vierde verdachte. Het OM wil daar niks over zeggen maar ontkent het gerucht niet.  

Witwassen
Eind maart viel de politie binnen bij het tijdelijke clubhuis van Satudarah aan de Zevenheuvelenweg in Tilburg. Dat was vanwege een witwasonderzoek. Of de invallen van dinsdagochtend daar ook mee te maken hebben, is onduidelijk. Tijdens de inval toen waren er clubleden uit binnen- en buitenland. De politie fouilleerde en identificeerde iedereen persoonlijk.

In dezelfde periode werd de president van de motorclub aangehouden. In de auto waarin hij zat, werd in een tas een groot geldbedrag gevonden. Hij werd daarom verdacht en vastgezet voor witwassen.

Deze zaak is van het landelijk parket, dat grote regio-overschrijdende misdrijven behandelt. De verdachten worden vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris in Zwolle. Het OM heeft besloten daar het onderzoek te concentreren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.