De angsten van regisseur Martin Koolhoven zijn goud waard

29 september 2017 om 12:47
nl
De film Brimstone van regisseur en scenarioschrijver Martin Koolhoven uit Asten is genomineerd voor negen gouden kalveren. Vrijdagavond is de uitreiking van de belangrijkste Nederlandse filmprijzen. "Ik ga vandaag wat rondhangen in afwachting van de gouden kalveren", zegt Koolhoven.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

"Alleen voor de mannenlijke en vrouwelijke hoofdrol is geen nominatie, maar dat komt omdat het geen Nederlandse acteurs zijn. Die vallen bij voorbaat buiten de boot." Martin zegt het zonder arrogantie, maar vol trots.
[facebook:https://www.facebook.com/n279entertainment/posts/1546793308717378]

In Utrecht worden de winnaars bekendgemaakt. "Bijna de hele crew en cast is aanwezig, behalve onze buitenlandse hoofdrolspelers", klinkt het toch wat beteuterd. "Maar uiteraard is Carice van Houten er wel bij."
[tweet:https://twitter.com/HenkGrundmeijer/status/910504143093161984]

De actrice is genomineerd voor beste vrouwelijke bijrol. Zelf komt Koolhoven twee keer voor op de lijst genomineerden. Hij heeft de nominatie 'beste scenario' en 'beste regie' op zak.
[tweet:https://twitter.com/BrimstoneMovie/status/912330926352420865]

De verwachting is dat Brimstone hoe dan ook met gouden kalveren naar huis gaat. De vraag is alleen met hoeveel. De recensies zijn erg goed. Ook internationaal gooit de film hoge ogen.

[youtube:https://www.youtube.com/watch?v=NUBYH3Pzt9I]

Toch is niet iedereen laaiend enthousiast. Volgens geruchten zou een jurylid van het filmfestival van Venetië tijdens de vertoning van Brimstone zijn weggelopen. "Als er kritiek klinkt, gaat het over de heftigheid van de film. Het is ook een film die je naar de keel vliegt. Niet iedereen kan daar tegen", is de nuchtere uitleg van Koolhoven.

Eigen angsten zijn leidend
Is het eigenlijk wel gezellig in het hoofd van scenarioschrijver Koolhoven? "Best wel hoor", klinkt het geamuseerd. "Ik laat me bij het schrijven leiden door mijn eigen angsten. Ik stel me voor wat mij verschrikkelijk lijkt. Dat angstaanjagende is blijkbaar een gedeelde angst met de kijker."

Zijn vorige film 'Oorlogswinter' maakte Koolhoven al trots. "Met Brimstone heb ik weer een stap verder gezet. Of ik mezelf met een volgende film opnieuw overtref is een intimiderende gedachte. Ook de wetenschap dat deze film al in tachtig landen vertoond is, verhoogt de druk. Ik ga gewoon schrijven, want angsten heb ik genoeg."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.