Loonbedrijf W. Arts in Stevensbeek verdacht in mestfraudezaak, vijf mensen aangehouden

2 oktober 2017 om 16:06
nl
Twee Brabantse veeboeren en drie medewerkers van een loonbedrijf in Stevensbeek dat mest verhandelt en vervoert zijn aangehouden op verdenking van mestfraude. De actie werd uitgevoerd door inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie. De verdachte vrachtwagens zijn van Loon- en Grondverzetbedrijf W. Arts in Stevensbeek, aldus bronnen in de sector.
Geschreven door

Volgens de NVWA is er gerommeld met apparatuur tijdens het transport van de mest. In vrachtwagens zit bemonsterings- en verpakkingsapparatuur die automatisch een mestmonster neemt en verzegelt. De veehouders en medewerkers zouden de apparatuur hebben aangepast, zodat de monsters niet goed werden verzegeld.

W. Arts is een familiebedrijf dat uitgegroeid is tot een middelgrote onderneming met rond de 25 werknemers. Het bedrijf wil zelf geen commentaar geven. 
 
Mest afvoeren
Veehouders moeten in hun boekhouding bijhouden wat de hoeveelheid en de samenstelling van de afgevoerde mest is. Zo is altijd bekend waar de mest vandaan komt en naartoe gaat. Ook kunnen ze zo aantonen dat er niet te veel mest op hun land wordt uitgereden. De overheid liet al in juni weten dat boeren in Oost-Brabant meer mestcontroles konden verwachten.

Het Openbaar Ministerie doet verder onderzoek naar de zaak.

LEES OOK: Overheid pakt mestfraude aan, boeren kunnen extra controles verwachten

De politie deed in november nog invallen bij een mesttransporteur in Wintelre en in Steenbergen. De eigenaar van het mestvervoerbedrijf Daas uit Wintelre is weer op vrije voeten, maar is nog steeds verdacht van het frauderen voor 10,9 miljoen euro. Het onderzoek van het OM loopt nog.

LEES OOK: Klokkenluider doet meer onthullingen over fraude transportbedrijf Wintelre: 'Uitkleden en opdoeken'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.