Nog meer gevoelige gegevens van kwetsbare kinderen op straat

3 oktober 2017 om 17:23
nl
Nog meer gemeentes zijn de fout in gegaan met de verwerking van gevoelige informatie van kinderen in het speciaal onderwijs. In Brabant gaat het om de gemeentes Cuijk, Eindhoven, Grave, Halderberge, Mill, Nuenen, Valkenswaard en Waalre. Namen, adressen, medische gegevens en telefoonnummers van kinderen zijn gepubliceerd.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

In heel het land gaat het om informatie over ruim 4100 kinderen, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

LEES OOK:  Gegevens kinderen speciaal onderwijs Aalburg en Valkenswaard op straat 

In september van dit jaar stuurde de gemeente Aalburg al een excuusbrief, omdat gegevens van kwetsbare kinderen die er wonen onterecht en voor lange tijd openbaar zijn gemaakt. Ook in Valkenswaard gebeurde het toen al.

Vijf jaar oud
Nu blijkt dus dat veel meer gemeentes de fout ingingen. Het gaat om gegevens van de afgelopen vijf jaar, die recent nog openbaar stonden op de aanbestedingswebsite Tenderned.

De gemeente Eindhoven laat in een reactie weten de fout te betreuren en zegt maatregelen te hebben genomen om herhaling ervan te voorkomen.

Excuses
De gemeente laat weten dat het om gegevens van 653 Eindhovense leerlingen gaat. De ouders krijgen excuses. "Het openbaar maken van de privacygevoelige informatie van deze toch al kwetsbare groep leerlingen had nooit mogen plaats vinden en daarom gaan we de ouders van de betreffende kinderen hiervan op de hoogte stellen, onder vermelding van onze excuses.”

De gemeente Halderberge heeft naast excuses aan de ouders ook meteen melding gemaakt bijh de Autoriteit Persoonsgegevens. "Bij volgende aanbestedingen gaan wij ervoor zorgen dat er geen persoonsgegevens in genoemd worden", aldus een woordvoerster.

De overige gemeentes waren op dinsdagmiddag niet meer bereikbaar voor een reactie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.