Video

'Eindelijk een plan om wietteelt te legaliseren'

8 oktober 2017 om 17:28 • Aangepast 20 november 2020 om 21:28
nl
Het nieuwe kabinet van VVD, D66, ChristenUnie (CU) en CDA wil volgens uitgelekte formatiestukken een proef met legale wietteelt in een aantal geselecteerde gemeenten starten. Dit tot grote vreugde van twee Brabantse politici die al jaren strijden voor legalisering van de wietteelt: Fráncy van Iersel van de SP in Tilburg en de Bredase burgemeester Paul Depla (PvdA). Zij hopen dat hun stad mee mag doen in de proef.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

Al in 2005 stuurde Van Iersel een voorstel naar de Tilburgse gemeenteraad voor legalisering van de wietteelt. Toen werd er positief gereageerd, maar toch bleef het daarbij. "De Tweede Kamer was tegen en dus kwam het er niet door."

Nu lijkt de kans plotseling heel groot dat haar voorstel toch nog het levenslicht gaat zien, want er is nog steeds een meerderheid in Tilburg voorstander van het plan. Tot grote blijdschap van Van Iersel: "We hebben nu zó een hypocriet beleid. Bovendien zie je dat de criminaliteit door de jaren heen alleen maar is toegenomen. Dat heeft alles te maken met de wietteelt."

Achterdeur
Ook Paul Depla, de burgemeester van Breda, strijdt al jaren voor het legaliseren van de wietteelt. Eerst in zijn tijd als burgemeester van Heerlen, en nu in Breda.

LEES OOK: Zo ziet de jarenlange strijd van Brabant om wietteelt te mogen reguleren eruit

Volgens Depla is de legalisering van de wietteelt een belangrijke kans om de georganiseerde criminaliteit rond wietteelt aan te pakken. "Zoals het nu werkt, met wiet die via de achterdeur binnenkomt, weet je zeker dat de markt in handen is van criminelen." 

Medicinale wietteelt
Depla noemt als belangrijk voorbeeld de aanpak van medicinale wietteelt in Groningen. Daar is al een bedrijf dat legaal wiet mag telen voor apotheken en medisch gebruik. "Als dit mogelijk is voor de medicinale teelt, dan moet het ook voor recreatieve drugs kunnen."

Depla benadrukt dat hij hoopt dat zijn stad wordt geselecteerd voor de proef: "Ik sta al jarenlang in de rij om dit te proberen."

LEES OOK: Oproep burgemeesters aan nieuwe kabinet: 'Meer geld en bevoegdheden tegen drugscriminaliteit'

Maar Depla heeft felle concurrentie van Tilburg als het aan SP'er Van Iersel ligt. "Tilburg staat vooraan om dit beleid in te gaan voeren. Dit moet doorgaan."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.