Q-koortspatiënten krijgen miljoen minder dan beloofd: 'Economie gaat boven gezondheid'

10 oktober 2017 om 18:59
nl
Q-koortspatiënten krijgen als het aan het nieuwe kabinet ligt nog minder geld dan dat eigenlijk was beloofd. In juli zei minister Schippers nog dat er 10 miljoen euro als tegemoetkoming voor Q-koortspatiënten zou komen. Nu blijkt dat er maar 9 miljoen voor is vrijgemaakt. 'We staan voor de zoveelste keer in de kou.'
Profielfoto van Petra van Middendorp
Geschreven door
Petra van Middendorp

In het akkoord staat dat het toekomstige kabinet 9 miljoen euro vrijmaakt, als  erkenning van de grote gevolgen die Q-koortspatiënten hebben ondervonden. Het geld is voor mensen met langdurige klachten goed te kunnen ondersteunen, adviseren en begeleiden. En daar zit het grote verschil. Waar het eerst nog om een tegemoetkoming ging, is het nu voor ondersteuning, adviseren en begeleiding.

Brief van de minister
Wat het precies inhoudt, is onduidelijk. Ook voor Bert Brunninkhuis, zelf Q-koortspatiënt en voorzitter van patiëntenvereniging Q-uestion. “In de brief van minister Schippers stond 10 miljoen. We hebben het zelfs ambtelijk besproken. Wie moesten er wel in aanmerking komen voor tegemoetkoming en wie niet. ‘We’ kregen 10 miljoen en nu dit. Het bedrag lijkt nergens op.”

Lees ook: 'Kabinet begrijpt niets van ellende patiënten', geen vreugde na 10 miljoen euro voor Q-koorts

Brunninkhuis zet de 9 miljoen tegenover de ruim 200 miljoen die is uitgetrokken voor de boeren. “Het is oneerlijk. De economie gaat boven de gezondheid. Er zijn zelfs geitenboeren die weer uit gaan breiden. Snapt u het nog?", vraagt Brunninkhuis zich hardop af.

Lees ook: Regeerakkoord: 200 miljoen voor sanering varkenssector

74 mensen overleden 
Q-koorts brak in 2007 bij een geitenboerderij is Herpen uit. Inwoners werden plotseling ziek en kregen allerlei vage klachten. Lange tijd was onduidelijk wat het was. Mede dankzij huisarts Alfons Olde Loohuis werd duidelijk dat het om Q-koorts ging. Bij 74 patiënten is vastgesteld dat ze aan de gevolgen van Q-koorts zijn overleden. Meer dan vierduizend mensen werden ziek. Het is nog steeds de grootste uitbraak van de bacterie ter wereld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.