Video

Honderdduizenden doosjes met jodiumtabletten worden verspreid in Brabant

11 oktober 2017 om 13:49 • Aangepast 20 november 2020 om 21:24
nl
De jodiumtabletten die mensen moeten beschermen tegen de gevolgen van een kernramp, worden woensdag per post verspreid. Heel veel postbodes gaan met volle tassen op pad om de 1,2 miljoen doosjes met pillen te bezorgen. Ook in Roosendaal. Een flinke klus dus voor postbezorger Anita Schoonen en haar collega’s.
Profielfoto van Birgit Verhoeven
Geschreven door
Birgit Verhoeven

"Het gaat in Roosendaal om 44.000 pakketjes", vertelt Peter Joosen van PostNL. "Het kost de bezorgers extra tijd omdat ze vaker heen en weer moeten fietsen naar het depot." Daar staan alle tassen met doosjes en andere post klaar voor de bezorgers.

Wachten op privacy instellingen...


Drukker dan met Kerstmis
"Het is een hele operatie", vertelt hij. Die niet te vergelijken is met de drukte zoals rond Sinterklaas of Kerstmis. "Dit is behoorlijk meer. Heel veel werk dus en een uitdaging om het voor elkaar te krijgen."

Wachten op privacy instellingen...

Brabant heeft zelf geen kerncentrales, maar België en Zeeland hebben er samen drie, plus een nucleair onderzoekscentrum. De jodiumtabletten liggen al jaren opgeslagen in Zoetermeer, maar worden nu uitgedeeld zodat mensen ze al in huis hebben, mocht er een kernramp plaatsvinden.

Wachten op privacy instellingen...

Wie krijgt pillen?
Alle mensen tot en met 40 jaar en zwangere vrouwen die binnen een straal van twintig kilometer van een nucleaire installatie wonen, krijgen jodiumtabletten toegestuurd (zie het lijstje van gemeenten hieronder).

ZIE OOK: 10 vragen (en antwoorden) over jodiumtabletten

Voor mensen die op twintig tot honderd kilometer afstand wonen, zijn de jodiumtabletten bestemd voor alle kinderen tot 18 jaar en zwangere vrouwen. Hoe ouder iemand namelijk is, hoe minder risico dat schildklierkanker optreedt door radioactief jodium.

Twintig kilometerzone
Gemeenten die in een twintig kilometerzone vallen (inwoners tot en met 40 jaar) zijn:

  • Roosendaal
  • Reusel-De Mierden
  • Bladel
  • Eersel
  • Bergeijk

In Woensdrecht en Bergen op Zoom, op minder dan twintig kilometer van de kerncentrale Doel, zijn in het verleden al jodiumtabletten verstrekt. Daarom krijgen inwoners van beide gemeenten deze 'ronde' niets in de brievenbus.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.