Video

Brokstukken neergestorte bommenwerper Werkendam naar de RAF in Engeland gebracht

18 oktober 2017 om 16:03 • Aangepast 20 november 2020 om 21:13
nl
De Royal Air Force (RAF) heeft woensdagmiddag een motorblok en andere onderdelen opgehaald van de Lancaster LM 508 die in 1944 in Werkendam is neergestort. De brokstukken worden naar Engeland overgebracht.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Bij de berging van de lancaster in 2014 had de RAF aangegeven interesse te hebben in bepaalde onderdelen van het neergestorte vliegtuig. De gemeente heeft deze brokstukken destijds voor hen opgeslagen en bewaard.

Wachten op privacy instellingen...


LEES OOK: Bergers Lancaster vinden motorblok en propellerblad van neergestort vliegtuig

Monument
De overdracht van de onderdelen vond plaats bij het monument aan de Grote Waardweg. Een vrachtwagen van de RAF haalde de onderdelen op. Van de brokstukken wordt een monument gemaakt dat bij de hangar van het 101 squadron in Oxford komt te staan.

Wachten op privacy instellingen...

Met deze overdracht hebben alle brokstukken die in 2014 zijn gevonden, een bestemming gekregen. Naast het monument dat de gemeente  Werkendam heeft gemaakt van enkele brokstukken, zijn de onderdelen onder meer verspreid over diverse musea.

Burgemeester Yves de Boer van Werkendam was ook bij de overdracht van de brokstukken aan de RAF aanwezig. De Boer: "De Engelsen zijn er erg content mee. Ook voor hen is het heel emotioneel."

Oxford
Jan Schipper heeft contact gelegd met de RAF waardoor de brokstukken nu naar Engeland teruggebracht kunnen worden. Hij begeleidt de resten tot ze allemaal overgedragen zijn. "Het is een soort afsluiting van een proces dat een aantal jaren heeft geduurd. Het squadron dat het vliegtuig verloor in 1944, heeft de meeste verliezen geleden in de oorlog. Het is schroot met een lading en zegt iets over de opoffering die de bemanningsleden deden in de oorlog", aldus Schipper.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.