'Burenruzie van Helmondse burgemeester Blanksma is niet privé', zegt bestuurskundige

23 oktober 2017 om 13:46
nl
De burenruzie van burgemeester Blanksma van Helmond is niet uitsluitend een privékwestie. Dat zegt bestuurskundige Julien van Ostaaijen. “Je mag van een burgemeester meer verwachten dan van een normaal privépersoon."
Profielfoto van Edwin Vossen
Geschreven door
Edwin Vossen

Over het algemeen kun je zeggen dat een burgemeester een belangrijke voorbeeldfunctie heeft. Maar als een burgemeester thuiskomt, de ambtsketen afdoet en vervolgens thuis ruzie krijgt met de buren, heeft dat dan invloed op het functioneren van de burgemeester?

"In het verleden zie je wel dat het soms ook een privékwestie is die ervoor zorgt dat een gemeenteraad het vertrouwen verliest", zegt Julien van Ostaaijen.

Murenruzie
De ruzie van burgemeester Blanksma met haar nieuwe buren gaat over een gezamenlijk hek dat inmiddels is gesloopt. Daarvoor is een muur in de plaats gekomen. Maar volgens de buren is er nooit ingestemd met de komst van de muur.

LEES OOK: Helmondse fractievoorzitters willen duidelijkheid over burenruzie van burgemeester Blanksma

Gemeenteraad bepaalt
"Het is nu aan de gemeenteraad om te bepalen of hij dit erg genoeg vindt. Dan gaat het voornamelijk om de details in de zaak", zegt bestuurskundige Van Oostaaijen.

"Je kunt niet zeggen dat de burgemeester in deze zaak zeker vertrekt. Maar je kunt er ook niet van uitgaan dat de burgemeester mag aanblijven en het vertrouwen van de gemeenteraad houdt. Dat kan wel. Maar het is nu aan de raad om te bepalen in hoeverre dat aan de orde is."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.