Video

Willem werd mishandeld door zijn ex en zit nu in de opvang voor mannen

29 oktober 2017 om 11:30 • Aangepast 20 november 2020 om 20:59
nl
"Als ik deze stap niet had gezet, was ik geen 42 geworden." Het is 1 maart, halfdrie ’s middags. Na jaren mishandeld te zijn geweest door zijn partner, komt Willem voor het eerst binnen in de mannenopvang. Eindelijk, hij heeft rust.
Profielfoto van Frances VermeerenProfielfoto van Saskia van Heijster
Geschreven door
Frances Vermeeren & Saskia van Heijster

"Ik was mijn leven niet meer zeker", vertelt Willem. Al 19 jaar had hij een relatie met een gewelddadige man. Willem is vaak geslagen, met een stok en tot bloedens toe.


Foto
"Hij had mij ooit een bloedneus geslagen, en dus had ik twee blauwe ogen. Hij maakte er een foto van en zei: 'Dit mailen we dan naar je werk en zeggen we dat je van de trap bent gevallen'."

LEES OOK: Ook mannen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld kunnen terecht in een opvang


Maar de mishandeling was niet alleen lichamelijk, ook mentaal. "Hij wenste mij zes plankjes toe." Uiteindelijk kon Willem het niet meer aan. Hij maakte een keuze: ik ga weg. Willem vertelde alles over zijn thuissituatie aan een collega, die hem op weg hielp.

Kwartiertje
"Ik moest alles stiekem onder werktijd regelen, want ik was bang dat mijn ex erachter zou komen", zegt Willem zichtbaar aangeslagen. "Een dag van te voren hoorde ik waar ik terecht zou komen. Het allerzwaarste was het laatste kwartiertje dat ik mijn ex zag. Want hij had altijd alles door."


Ook mannen worden mishandeld
Nu, maanden later, vertelt Willem zonder angst zijn hele verhaal. Want hij wil dat andere mannen weten dat er ook opvangplek voor hèn is, en niet alleen voor vrouwen.

"Als je je leven zat bent en je wil echt een nieuwe start, ongeacht of er kinderen zijn of wat dan ook. Doe het. Want ik had niets en ik heb nu heel veel. En als je het doet, weet ik zeker dat je er geen spijt van krijgt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.