CDA wil ook een AED buiten het provinciehuis... maar die is er al

1 november 2017 om 11:08
nl
Het CDA in Provinciale Staten maakt zich zorgen over AED's die binnen in gebouwen hangen die buiten kantoortijden op slot zijn. Hulpverleners kunnen dan dus niet bij de apparaten waarmee mensen met een hartstilstand kunnen worden geranimeerd. Zelfs bij het provinciehuis is het niet goed geregeld, verklaarde Ronald van Vugt van het CDA. "Niet waar", zegt hoofd bedrijfshulpverlening Robert Oomens, "buiten hangt een kast tegen een paal en die kan altijd worden gebruikt."
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Brabant heeft de meeste AED's van heel Nederland. Hulpverleners die iemand willen redden, staan dan letterlijk met lege handen. Reden voor de Statenfractie van het CDA vragen te stellen aan de Provincie.

Volgens Ronald van Vugt is het ook bij het provinciehuis in Den Bosch niet goed geregeld. "In de hal bij de ingang hangt de kast met defribrillator. In het weekend en op doordeweekse avonden, behalve op maandag, is het provinciehuis gesloten en is de hal dicht. Het is wel eens voorgekomen dat hulpverleners die in de buurt wonen worden opgepiept, omdat iemand een hartstilstand heeft gekregen, en dat zij dan voor een gesloten deur staan. Dat is niet alleen behoorlijk frustrerend, het kan ook levens kosten."

AED-kast tegen paal van provinciehuis
Bedrijfshulpverlener Robert Oomens reageert: "We hebben wel degelijk ook een AED-kast buiten hangen, tegen een paal van het gebouw. Die kast is met een cijfercode te openen en kan dus altijd door hulpverleners worden gebruikt." Het apparaat is te vinden aan het Cadmesgebouw, naast het provinciehuis.

CDA'er Van Vugt vindt dat alle AED-kasten in Brabant altijd bereikbaar moeten zijn. "De kasten hangen binnen uit angst voor vernielingen, maar er zijn tegenwoordig speciale buitenkasten die vandalismebestendig zijn en die zijn wel 24 uur per dag toegankelijk."

'AED-kast verplaatsen'
Het CDA pleit voor een inventarisatie bij alle Brabantse gemeenten. "Alle AED's moeten gewoon gebruikt kunnen worden als het nodig is."

Bij de gemeente Den Bosch hangt bij het Stadskantoor buiten een AED-kast, maar met een slotje erop. Dit is volgens de gemeente gedaan, omdat de AED's wel eens worden gestolen. "Burgerhulpverleners die zijn aangemeld bij www.HartslagNu.nl kunnen het slot openmaken", aldus de gemeente in een reactie.

Van Vugt verwacht binnen vier tot zes weken antwoord te krijgen op de schriftelijke vragen. "Binnenkort is de behandeling van de begroting door Gedeputeerde Staten. Het zou mooi zijn als de toegankelijk van de AED-kasten dan meteen wordt meegenomen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.