Fatale overval op Mien Graveland (86): daders moeten 15, 8 en 6 jaar de cel in

1 november 2017 om 13:40
nl
Drie daders van de gewelddadige overval op Mien Graveland uit Helmond zijn woensdag veroordeeld tot straffen van vijftien tot zes jaar cel. De 86-jarige vrouw werd in 2014 bij een overval in haar eigen huis zo ernstig mishandeld dat ze aan de gevolgen overleed.
Profielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

Hoofdverdachte Rizwan V. werd veroordeeld voor gekwalificeerde doodslag en kreeg vijftien jaar cel. Volgens de rechter was de doodslag bedoeld om een ander misdrijf, namelijk inbraak, te verdoezelen. De straf is aanzienlijk lager dan de eis van 22 jaar, omdat de rechter heeft gekeken naar straffen in vergelijkbare zaken.

De twee andere daders, Henk van D. en Jacky W., kregen respectievelijk acht en zes jaar cel voor diefstal met geweld en het hulpeloos achterlaten van het slachtoffer. Zij werden dus niet veroordeeld voor doodslag. De dood van de vrouw was voor hen wel te voorzien geweest, stelde de rechter. Daarmee zijn ze ook schuldig aan de gewelddadige dood.

Rizwan V. en Henk van D. reageerden geëmotioneerd toen ze hun straffen hoorden. Justitie eiste vorige maand tegen de drie hoofdverdachten celstraffen van 22, 18 en 12 jaar.

Twee andere verdachten, een stel uit Helmond, werden vrijgesproken. Zij tipten de andere drie over geld dat bij het slachtoffer in huis zou liggen, maar zij deden dat niet bewust. De twee waren niet aanwezig bij de rechtszaak. Een van hen heeft wel getipt over een andere inbraak. Hiervoor werd hij veroordeeld tot 90 dagen cel, waarvan 73 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 100 uur.

Zwaar toegetakeld
Mien Graveland werd op 29 augustus 2014 in haar huis overvallen en zwaar toegetakeld. Rizwan V. en Henk van D. gingen volgens justitie die dag naar het huis in Helmond-Oost om er in te breken. Jacky W. stond op de uitkijk. Mien bleek thuis te zijn en toen ontaardde de inbraak in een extreem gewelddadige overval.

Tijdens de zitting in oktober werden foto’s getoond van het slachtoffer. Ze had verwondingen over haar hele lichaam. Haar kunstgebit was in stukken gebroken, haar neusprothese was losgeraakt.

De zoon van Mien vond zijn moeder badend in het bloed. Ze leefde nog en kon nog zeggen dat er twee mannen in huis waren geweest. Een had zich voorgedaan als medewerker van een elektriciteitsmaatschappij. Het slachtoffer werd naar een ziekenhuis gebracht waar ze enkele uren later overleed.

Geldnood
Rizwan V. uit Schiedam zat in geldnood en maakte samen met Henk en Jacky, die op een woonwagenkamp in Nuenen wonen, het plan om te gaan inbreken bij de 83-jarige Helmondse. Rizwan zou de vrouw hebben geschopt of geslagen. Ook werd ze met tiewraps aan een tafelpoot vastgebonden.

Overigens was er helemaal geen geld in huis. De mannen maakten alleen een kistje met wat sieraden buit.

Vingerafdruk op de meterkast
Het duurde drie jaar voor er een rechtszaak kwam. Lange tijd zat het onderzoek in de gruwelijke zaak muurvast. Er was wel een vingerafdruk van een onbekende op de deur van de meterkast gevonden en een DNA-spoor bij het lichaam van de vrouw, maar in de databanken van de politie werd geen match gevonden.

LEES OOK: Onderzoek naar gewelddadige dood Mien Graveland vergt ruim 2,5 jaar speurwerk 

Totdat Rizwan V. in 2016 werd aangehouden in een andere zaak en zijn vingerafdruk werd afgenomen. Rizwan werd aangehouden en hij bekende. Rechercheonderzoek bracht daarna de twee Nuenense woonwagenbewoners en het Helmondse stel in beeld.

Onmenselijke daad
Dochter Corrie noemde de overval tijdens een eerdere zitting een onmenselijke daad. “Zoiets doe je een dier nog niet aan. Het bloed van onze moeder kleeft aan jullie handen.” De familie vindt het moeilijk te verkroppen dat het leven van de verdachten verder ging en dat zij kinderen hebben gekregen, terwijl zij nu de dochter van een vermoorde vrouw is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.