Hoe voorkom je seksueel misbruik op sportverenigingen? Wilhelmina Boys geeft het voorbeeld

7 november 2017 om 07:13
nl
Hoe zorg je ervoor dat sportende kinderen geen slachtoffer worden van seksueel misbruik? Een vraag die, zeker na recente gebeurtenissen, veel sportverenigingen bezighoudt. Voetbalclub Wilhelmina Boys in Best doet er alles aan om het te voorkomen: elke vrijwilliger moet een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

Vorige week kwam naar buiten dat een jeugdleider bij een voetbalclub in Schaijk foto’s en filmpjes maakte van minderjarige tieners. Zondag werd een achttienjarige jongen uit Langeboom aangehouden omdat hij mogelijk ontucht heeft gepleegd met een meisje van vier op het terrein van voetbalclub SES.

Gebeurtenissen die de kwetsbare positie van kinderen bij sportvereniging wederom in het voetlicht zetten. "Het is een grote verantwoordelijkheid", vindt voorzitter Andor Jansen van voetbalvereniging Wilhelmina Boys.

Nieuw beleid
De sportvereniging in Best begon in 2015 een nieuw beleid om de veiligheid van de kinderen zoveel mogelijk te waarborgen. Zo is er een vertrouwenspersoon en een zogenoemd 'meerogenbeleid'. Elk team heeft een trainer, een assistent trainer en als het even kan een leider. Daarnaast moet elke vrijwilliger een VOG hebben.

"Stel dat zoiets gebeurt bij je vereniging dan wil je niet aan ouders moeten uitleggen hóe dat kon gebeuren", zegt Jansen. "We proberen ouders zo veel mogelijk te betrekken en kinderen nooit alleen te laten zijn met één volwassene."

Geen problemen
Maar vinden vrijwilligers het niet vervelend om zo gecontroleerd te worden? "Nee", zegt Jansen. "Wij hebben heel goed aan onze leden uitgelegd waarom we dit wilden. En iedereen heeft zonder problemen ingestemd."

Toch is de verplichte VOG voor vrijwilligers niet zaligmakend. Dat weten ze bij de Wilhemina Boys ook. "De VOG kijkt maar vier jaar terug. Dus als er eerder iets is gebeurd dan zien wij dat niet." Bovendien zijn terreinen van sportverenigingen 'zodra de poort open is' toegankelijk voor iedereen, zegt Jansen. Niet iedereen is te controleren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.