Neparts Ron O. krijgt vier jaar cel voor inwendige onderzoeken bij twaalf vrouwen

7 november 2017 om 15:46 • Aangepast 20 november 2020 om 20:46
nl
De Tilburgse neparts Ron O. is dinsdag veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor ontucht met twaalf vrouwen. De 48-jarige sportmasseur deed zich jarenlang voor als arts en voerde vaginale en anale onderzoeken uit bij zeker elf vrouwen. De rechter sprak O. vrij van verkrachting.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Volgens de rechter is er sprake van ernstige zedendelicten. "Het is ernstig hoe de verdachte speelde met de gezondheid van de slachtoffers", aldus de rechter. Volgens de rechtbank gaat het om een 'a-typische zaak', die niet te vergelijken is met andere zaken.

Uitstrijkjes
Ron O., een sportmasseur, ontmoette zijn slachtoffers op de sportschool. Hij vertelde dat hij arts was en voerde tussen 2010 en 2015 in een kamertje bij hem thuis onderzoeken uit zoals bekkenbodemonderzoeken, borstonderzoeken en uitstrijkjes. O. deed dat tussen 2010 en 2015. De Tilburger had daarvoor speciale instrumenten.

De neparts onderzocht de zuurgraad van de vagina en klachten na een bevalling. Ook stelde de 'arts' een orgasmeonderzoek voor. O. verzon dat hij de onderzoeken uitvoerde in opdracht van de universiteit van Leuven en het UMC in Utrecht. Van zijn 'patiënten' maakte hij foto's zogenaamd als studiemateriaal voor zijn studenten.

LEES OOK: ‘Hij zei dat hij orgasmeonderzoek deed’, zo ging neparts en verkrachter Ron O. te werk

'Arts' onbekend bij ziekenhuizen
De zaak kwam aan het rollen toen de verdachte in 2015 het 18-jarige nichtje van een vriend benaderde voor een onderzoek. De vriend kreeg argwaan en deed navraag bij de ziekenhuizen waar de verdachte zou werken. Daar kende niemand zijn naam. Op op 6 november 2015 stapte het slachtoffer naar de politie.

De man heeft zijn daden deels bekend. In totaal zijn twaalf vrouwen slachtoffer geworden van O. Volgens justitie ging het elf keer om verkrachting en één keer om aanranding. De rechtbank oordeelde dinsdag dat het juridisch gezien niet om verkrachting gaat, maar om ontuchtelijke handelingen. "Maar dat maakt het leed van de slachtoffers niet minder erg", aldus de rechter.

Obsessie voor geneeskunde
Ron O. vertelde tijdens de rechtszaak op 26 september dat hij geobsedeerd was door geneeskunde en dacht een diagnose te kunnen stellen. Hij beloofde vrouwen die meewerkten aan zijn onderzoeken een vergoeding. Hoewel er volgens onderzoeksrapporten niets seksueels aan de acties van O. zou zijn, vindt de rechter het wél seksueel.

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK: 'Doordat ik hem vertrouwde, kon hij ook mijn zus en vriendin misbruiken', vrouwen over Ron O. 

De verdachte was al ruim een jaar op vrije voeten. O. kreeg een contactverbod en een enkelband. Justitie eiste zes jaar gevangenisstraf met aftrek van voorarrest. De rechtbank nam maarliefst zes weken de tijd om tot een uitspraak te komen. De straf valt lager uit, omdat volgens de rechter niet vast te stellen is dat er sprake was van dwang.

Wachten op privacy instellingen...

Vrijwillig maakt geen verkrachting
"Er was weliswaar sprake van een afhankelijkheidsrelatie en misleiding, maar omdat de vrouwen destijds vrijwillig meewerkten aan de onderzoeken en het hen vrij stond medewerking te weigeren, kan de verdachte niet voor verkrachting veroordeeld worden", aldus de rechter.

Ron O. was dinsdag niet bij de uitspraak aanwezig. Wel was een aantal van zijn slachtoffers in de rechtbank.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.