De foto's van Elodie werden gestolen en gebruikt voor seksuele doeleinden: ‘Misselijkmakend’

9 november 2017 om 21:29
nl
Ze stond aan de start van een belangrijke wielerwedstrijd toen ze het confronterende appje kreeg: ‘Elodie, je foto’s staan online’. Ze dacht dat het om een grap ging, maar na het openen van het gelinkte Twitterprofiel ontspon zich een ware nachtmerrie. “Er stond dat ik zin had in een grote, zwarte piemel. Het was echt misselijkmakend.”
Profielfoto van Karlijn Houterman
Geschreven door
Karlijn Houterman

Elodie (17) uit Tilburg blijkt het slachtoffer van catfishing. Haar foto’s, die ze openbaar op haar Instagramaccount heeft staan, worden direct doorgeplaatst naar een profiel op Twitter. Een profiel dat Elodie zeker niet zelf beheert. Bij de foto’s staan seksueel getinte berichten, waarin mannen veelvuldig gevraagd wordt of ze zin hebben in seks.

'Als ik iets plaatste, stond het gelijk op Twitter'
Bij één foto, waarop Elodie in wielerkleding bij een maïsveld staat, wordt geplaatst: ‘Who wants to fuck me in the cornfield’. “Die persoon plaatste al mijn foto’s, ook recente foto’s. Als ik dan net iets had geplaatst op Instagram, stond het tien minuten later op Twitter. Hoe obsessief is dat?”

LEES OOK: Profielfoto’s Brabantse meisjes gestolen voor online sekschantage

Het duurde drie weken voordat Elodie er achter kwam. Drie weken lang plaatste de persoon achter het Twitterprofiel foto’s van de Tilburgse met schunnige verzoekjes. Elodie: “Er stond: ‘Het is uit met mijn vriend, so far, I don’t cheat him anymore. But still want some big cocks.’ Maar, het is nooit uit geweest tussen mij en mijn vriend.”

'Gevoel van totale onmacht'
Die dag, dat Elodie erachter kwam, deed ze gelijk wat nodig was: het account rapporteren. “Maar ik had een gevoel van totale onmacht. Ik begon echt boos te worden op een gegeven moment. Ik had het samen met anderen al acht keer gerapporteerd, maar Twitter deed er nog steeds niets aan.”

Uiteindelijk werd het account uit de lucht gehaald. Maar het probleem van Elodie staat niet op zichzelf. Naast haar staan tientallen andere meisjes online.

LEES OOK: Digitale kinderlokkers op internet: 'Blijf vooral praten met je kind'

Melanie staat nog steeds online
Melanie*, is ook op een nepprofiel terug te vinden. Al een lange tijd. Ze heeft haar identiteitsbewijs naar Twitter gestuurd om zo te laten zien dat het nepaccount, dat zichzelf Kelly noemt, niet van haar is. Dat is helaas niet genoeg, want het profiel is nog steeds in de lucht en wordt gevolgd door bijna drieduizend mensen.

Mannen maken foto’s van zichzelf, als ze over de foto van Melanie hun behoefte doen. Melanie: “Ik ben geblokkeerd door het account, dus ik kan niet meer zien wat er gebeurt. En dat is maar goed ook.”

'Drie uurtjes voor 125 euro'
Ook Cindy* uit Helmond staat online. “Verschrikkelijk om te zien”, geeft ook zij aan. Bij haar foto’s staat dat ze iemand uit Rotterdam is en dat ze graag een betaalde date met iemand zou willen hebben. ‘Vandaag drie uurtjes voor 125 euro’, zo is te lezen. Gelukkig is dat profiel, nu wel uit de lucht.

*De namen van Melanie en Cindy zijn om privacy redenen gefingeerd.

Omroep Brabant maakte een speciaal document over het verhaal van Elodie. Klik op onderstaande foto om dit te zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.