Wonen in een oud fabrieksgebouw? Dat kan het beste in Eindhoven, Breda volgt op vierde plek

13 november 2017 om 07:46
nl
Eindhoven is koploper in het veranderen van bestaande gebouwen in woningen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Geen enkele andere stad in Nederland doet dat zo vaak als Eindhoven. Breda staat landelijk op de vierde plek.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

Eindhoven kreeg er vorig jaar achthonderd woningen bij door bestaande panden te verbouwen. Het gaan dan voornamelijk om kantoorpanden. Ter vergelijking: in Amsterdam waren dat er zeshonderd.

Brabant
Niet alleen Eindhoven, maar heel Brabant is goed in het recyclen van oude kantoren. In Breda werden zo'n 295 panden omgebouwd tot woning. Provinciebreed waren dat er 1745 in 2016. Brabant verslaat daarmee alle andere provincies in Nederland.

Een van de bekendste voorbeelden van het transformeren van kantoorpanden is het gebouw van Philips Lighting aan de Mathildelaan in Eindhoven. Daar zijn appartementen en lofts gekomen op de plek waar vroeger het personeel van Philips werkte.

LEES OOK: Ledje nodig? Inboedel kantoor Philips Lighting onder de hamer
 
Begroting
De provincie heeft vorige week in de begroting nog een miljoen euro uitgetrokken voor plannen om oude gebouwen om te bouwen tot woningen. Ze wil dat lege kloosters, kantoren en fabrieken worden omgebouwd tot huizen in plaats van dat er nieuwbouwwijken worden neergezet in het buitengebied.

[localfocus:https://localfocus2.appspot.com/5a095a7115c3a]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.