Video

Apache van Gilze-Rijen vliegt tegen hoogspanningskabels, 24.000 huishoudens zonder stroom

13 november 2017 om 21:14 • Aangepast 20 november 2020 om 20:37
nl
Een gevechtshelikopter van vliegbasis Gilze-Rijen is maandagavond tegen een hoogspanningskabel bij Culemborg gevlogen. Meer dan 24.000 huishoudens en tal van bedrijven zaten urenlang zonder stroom. Rond één uur 's nachts was de storing verholpen.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

De stroomstoring, die duizenden huishoudens en bedrijven trof, begon rond zeven uur 's avonds en ontstond in een verdeelstation. Het ongeluk gebeurde na een oefening van Defensie in het gebied. Het toestel vloog in een formatie van vier Apaches. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid begint een onderzoek.

Plunderingen en vernielingen
In Culemborg werd gevreesd voor plunderingen, omdat de deuren van bijvoorbeeld supermarkten door de stroomstoring niet meer werkten. De politie heeft de hele nacht gesurveilleerd. Er werden enkele vernielingen gemeld en een auto zou in brand zijn gevlogen. Volgens netbeheerder Liander was de stroomstoring rond één uur 's nachts weer verholpen.

Liander meldt dat mensen die langer dan vier uur zonder stroom hebben gezeten, automatisch een compensatie krijgen.

Wachten op privacy instellingen...

  
Tweede keer
Tien jaar geleden vloog een Apache in hetzelfde gebied tegen een hoogspanningsmast. Dat gebeurde in Hurwenen, vlakbij Zaltbommel. De gevolgen waren destijds groot. Ongeveer 50.000 huishoudens zaten twee dagen zonder stroom. Defensie kreeg voor 34 miljoen euro aan schadeclaims binnen.

LEES OOK: Weer veroordeling van Apache-vliegers uit Bavel en Tilburg

Twee piloten van die helikopter uit Bavel en Tilburg werden uiteindelijk veroordeeld. De gezagvoerder kreeg een werkstraf van honderd uur, de piloot een boete van duizend euro. Volgens justitie vloog de helikopter te laag terwijl de gezagvoerder vooraf en onderweg de vliegkaarten onvoldoende had bestudeerd.

De Apache die maandagavond in Culemborg tegen een mast vloog, is een ander type dan het toestel dat tien jaar geleden in Hurwenen voor het ongeluk zorgde. Na de botsing tegen de kabel, kon het toestel veilig landen. Er zijn geen gewonden.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.