Rob ontmantelde al ruim 400 drugslabs: ‘Het wordt steeds gevaarlijker, dit gaat een keer mis'

14 november 2017 om 20:05
nl
Er is weinig waar Rob de Vrij zich nog over verbaast. In zijn twintig jaar lange carrière bij de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) kwam hij in meer drugslabs dan de meest geharde drugsdealer: “Rond de drie -of vierhonderd”. Maar De Vrij maakt zich zorgen: “De drugslabs worden steeds groter en daarmee ook gevaarlijker. Dit moet een keer misgaan.”
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

Het is inmiddels vaste prik in Brabant: de politie die een drugslab in een woonwijk oprolt en minimaal een paar duizend liter chemicaliën vindt. Vorige week nog werd de grootste vondst ooit gedaan in de provincie: 58.000 liter drugsgrondstoffen in een loods in Waspik.

Als medewerker van de LFO is De Vrij een van die mensen die in beschermende pakken en met gasmasker op zo’n drugslab onschadelijk moeten maken. Zij moeten het (ontploffings)gevaar inschatten en ervoor zorgen dat dat niet gebeurt.

LEES OOK: Tientallen invallen tijdens grote anti-drugsactie: recordvangst xtc-grondstoffen

Wat gebeurt er als jullie worden gebeld?
“Afhankelijk van de situatie maken we eerst een inschatting van het gevaar. Moeten er mensen geëvacueerd worden? Moet er een gebied afgezet worden? Als we er eenmaal zijn, verkennen we  de locatie en kijken we wat voor giftige stoffen er zijn. Dat is vaak lastig, want de labels kloppen nooit. Dus dan moeten we eerst tests doen. Als we eenmaal een inschatting hebben gemaakt dan ontmantelen we het lab.”

De politie waarschuwt vaak voor explosiegevaar bij dit soort labs. Hoe groot is dat risico?
“Er staan grote hoeveelheden licht ontvlambare stoffen bij elkaar opgeslagen. En bij het kookproces komen allerlei giftige stoffen vrij. Dus je hebt een heel groot brandgevaar. Niet alleen voor het lab zelf, maar ook voor de omwonenden.”

“Wat daarbij een probleem is: een chemisch bedrijf heeft allerlei afzuigapparatuur om de giftige dampen weg te voeren. Bij drugslabs doen ze dat juist zo weinig mogelijk omdat ze er alles aan willen doen om niet ontdekt te worden. Je wil als crimineel niet dat mensen ruiken dat je drugs maakt. Dat maakt het extra gevaarlijk.”

Wat is het gevaarlijkste dat je hebt meegemaakt?
“Ik heb meerdere keren gehad dat er enorme hoeveelheden chemicaliën stonden opgeslagen op de plek van een brand. En ik heb ook meegemaakt dat er een flink aantal gasflessen lagen opgeslagen. Zo’n fles geeft een steekvlam van dertig meter en hij kan honderd meter weg worden geblazen.”

LEES OOK: politie heeft eigen drugslabs op een geheime plek

Je hebt ruim vierhonderd labs ontmanteld. Welke heeft het meeste indruk op jou gemaakt?
“Poeh. Ik heb zo verschrikkelijk veel labs gezien. Het grootste lab dat ik heb helpen ontmantelen was er één in Leende, bij Eindhoven, minder dan een jaar geleden. Daar hadden ze 40.000 liter chemicaliën liggen. En dat was zo’n professioneel lab. De elektra, de opslag, de scheiding tussen de chemische processen; alles was professioneel geregeld.”

LEES OOK: Megadrugslab met duizenden liters chemicaliën ontdekt in boerderij Leende

Is er na twintig jaar drugslabs opruimen nog iets waar je je over verbaast?
“Ik ben niet snel meer verbaasd. Het valt me wel op dat de drugslabs steeds groter en professioneler worden. Tien of vijftien jaar geleden was het veel als je duizend liter chemicaliën vond, nu is dat normaal.”

“Die labs zijn ook steeds vaker in woonwijken te vinden. Wat mij daarbij erg opvalt, is dat omwonenden achteraf vaak aangeven dat ze wel vermoedden dat er een lab zat, maar dat ze het niet genoeg vonden om de politie in te lichten. Dat is echt een probleem. Mensen beseffen zich onvoldoende dat zij ook zelf een risico lopen met zo’n lab in de buurt. Met de toename van de labs in woonwijken is het bijna zeker dat dat een keer heel erg misgaat.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.