Riskante klus: kloostertoren van 122 jaar oud verplaatst in Diessen [VIDEO] - Omroep Brabant
Video

Riskante klus: kloostertoren van 122 jaar oud verplaatst in Diessen [VIDEO]

18 november 2017 om 10:46 • Aangepast 20 november 2020 om 20:29
nl
Het was een klus vol risico's. Een 122 jaar oude kloostertoren is zaterdagochtend verplaatst in Diessen. Na jaren rondzwerven, krijgt de toren nu eindelijk een vaste plek.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Gespannen kijkt Frans Schilders (67) naar boven. "Het kan misgaan, het is een oud gebouwtje", weet hij. Met de stichting Wij-Wel is hij al jaren bezig om de toren te behouden. 

"Sommige mensen reizen naar Barcelona voor cultuur, maar wij hebben ons eigen torentje. Dat is een belangrijk stukje cultuur."

Rondzwerven
Het bouwsel zwierf jaren rond. Het is het laatste overgebleven deel van het Theresiaklooster van de Zusters van Liefde aan de Kerksingel, dat in 1986 is gesloopt. Jan van Ostade voorkwam dat het torentje ook werd gesloopt en zette het op zijn sloopbedrijf in Tilburg. 

LEES OOK:  Diessen heeft zijn honderdjarige torentje terug

In 2006 stopte de sloperij en daarom belandde het torentje uit noodzaak in een weiland van Jos van Doormaal (60) uit Diessen. "Het zou er tijdelijk staan, maar het werd elf jaar", lacht hij. "Ik ga het wel missen. Het is wel een bijzonder iets in je achtertuin."

De operatie is geslaagd. Na jaren heeft de toren dan eindelijk een definitieve plek gekregen, 250 meter verderop aan de Westerwijk, precies aan de rand van het dorp. Rondhet torentje wordt een heg aangelegd en op het grasveld komt een bankje te staan en een informatiebord over het torentje. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.