Kliko te vroeg aan de straat gezet? Geen zorgen, de kans op een boete is minimaal

24 november 2017 om 07:32
nl
Er werden vorig jaar veel minder boetes uitgedeeld aan mensen die hun huisvuil op een verkeerde manier, tijd of plek aanboden. Brabant is zelfs de provincie waar de daling procentueel het grootst is: 46 procent. De gemiddelde daling in Nederland is 22 procent.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

In een derde van de Nederlandse gemeenten werd tussen 2014 en 2016 helemaal geen boete uitgedeeld voor overtredingen met huishoudelijk afval. 

Dat blijkt uit een analyse van LocalFocus op basis van cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). In heel Nederland werden vorig jaar bijna 7300 mensen bekeurd omdat ze hun huisvuil niet goed weggooiden. Dat leverde de staatskas 644.000 euro op, zo'n 90 euro per persoon.

In Brabant gingen 624 mensen op de bon. Dat leverde 56.000 euro op. Mensen kunnen bijvoorbeeld op de bon geslingerd worden omdat ze hun huisvuil naast de container hebben achtergelaten, afval in de verkeerde bak hebben geooid of het vuilnis op de verkeerde dag of tijd buiten hebben gezet. 

LEES OOK: Mario trekt kliko's open om te kijken of afval goed gescheiden is: 'Sommige mensen hebben geen idee'

Gele kaart
Er zijn ook gemeenten die het helemaal anders aanpakken. In de gemeente Tilburg bijvoorbeeld controleerden vuilophalers de kliko’s om te kunnen zien of mensen hun afval wel goed scheidden Wie dat niet had gedaan kreeg een gele kaart. Dat was een waarschuwing. Vervolgstappen waren dat kliko’s bij een herhaalde overtreding niet meer werden geleegd en ook werden er boetes uitgedeeld.

[localfocus: https://localfocus2.appspot.com/5a16bb1f109a9]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.