Video

Afval fout weggegooid? Hier heb je de meeste kans op een boete [OVERZICHT]

24 november 2017 om 17:26
nl
Je afval naast de container zetten of je kliko te vroeg aan straat zetten. Je kunt het allemaal maar beter niet in Halderberge doen. Die gemeente deelt naar verhouding de meeste boetes uit aan inwoners die hun afval op een verkeerde manier, tijd of plek aanboden. Daarna volgen Bergen op Zoom en Waalwijk. En in Tilburg werd een recordbedrag aan boetes opgehaald, bijna 20.000 euro.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) uit 2016. Omroep Brabant bekeek de verhouding tussen het aantal afvalboetes en de hoeveelheid inwoners. Halderberge gaat met 15,7 boetes per 10.000 inwoners met kop en schouders aan kop in Brabant.

'Heel extreem'
Volgens de gemeente Halderberge worden geen extra boetes uitgedeeld. "Het lijkt me een toevallige piek. Het verbaast me dat we zo hoog in het lijstje staan. Ik denk dat het komt doordat we meerdere keren per week controleren of mensen afval naast ondergrondse containers zetten", vertelt wethouder Hans Wierikx. Hij geeft aan nauwelijks energie te steken in kliko's die te vroeg buiten staan. "Dan moet het wel heel extreem zijn."

LEES OOK: Kliko te vroeg aan de straat gezet? Geen zorgen, de kans op een boete is minimaal

Als je kijkt naar het totale aantal boetes staat Tilburg met 220 boetes bovenaan. Ook heeft de stad het hoogste totale boetebedrag. Bergen op Zoom en Waalwijk volgen Tilburg in beide categorieën op in de lijst.

Het totale aantal boetes in Brabant daalde wel flink. Met 46 procent heeft onze provincie de grootste daling. In Nederland daalde het aantal met gemiddeld 22 procent.

[localfocus:https://localfocus2.appspot.com/5a17eb19e597f]
Bekijk hier het overzicht

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.