Wie is Sacha Steijaert, de nieuwe pastor van Reusel? [INTERVIEW]

27 november 2017 om 21:52
nl
Sacha Steijaert (43) wordt de nieuwe pastor in Reusel. Hij volgt pastoor Karel van Roosmalen op, die de kerkgemeenschap diep verdeelde en veel tegenstanders had. Gaat het Steijaert lukken om het vertrouwen van de gemeenschap te winnen? "Ik ben geen ti-ta-tovenaar. Ik ben gewoon Sacha.”
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

LEES OOK: Nieuwkomer Sacha Steijaert volgt omstreden pastoor Van Roosmalen op in Reusel

Uw voorganger was niet bepaald geliefd bij een groot deel van de gemeenschap. Wat gaat u anders doen?
“Ik ga in eerste instantie niks anders doen. Ik ga vooral de mensen en het gebied beter leren kennen. Dat betekent veel met mensen praten en naar ze luisteren. Meer kan ik niet doen.”

U was jaren ingenieur in de chemische industrie. Nu wordt u pastor. Vanwaar deze carrièreswitch?
“Ik ben katholiek opgevoed. Maar het geloof raakte lange tijd mijn hart niet. Op een gegeven moment was er door persoonlijke omstandigheden een rationeel besef: Ik ben god vergeten. Ik had best wel een goed leven, maar ik besefte dat ik dit moest doen. Toen ben ik de priesteropleiding gaan volgen en nu ben ik hier.”

Wat kenmerkt pastor Sacha Steijaert?
“Dat is moeilijk om te zeggen. Ik wil het voorbeeld van paus Fransiscus volgen. Dat houdt in dat iedereen een luisterend oor krijgt. Iedereen is welkom."
LEES OOK: Omstreden pastoor uit Reusel stapt op, actiegroep hangt vlag uit

“Ik houd er ook niet van om achterover in mijn stoel te blijven zitten. Ik ga er graag op uit om met mensen te praten. Vervelende vragen ga ik ook niet uit de weg.” 

Oke, u gaat dus veel met mensen praten. Maar is er ook iets wat u echt voor elkaar wil krijgen?
"Ik vind het heel belangrijk dat we de zondag weer echt gaan vieren. De missen moeten weer gevierd worden, met gezang en mensen die samenkomen. En ik ben ervoor om het geloof te verdiepen. Dat betekent bijvoorbeeld bijbelcursussen met vragen als: hoe ben je christen in 2017?”

U begint in januari. Hoe zien uw eerste weken eruit?
“Ik ben de eerste paar dagen waarschijnlijk vooral te vinden in de Ikea voor nieuwe meubels. Daarna zal ik vooral veel met vrijwilligers praten en laat ik me door hen leiden. Ik zal er langzaam in moeten groeien."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.