Maasziekenhuis nog bij zwakste ziekenhuizen, maar belooft beterschap

30 november 2017 om 18:55
nl
Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer mag dan opnieuw onderaan zijn geëindigd bij een landelijk onderzoek naar het functioneren van ziekenhuizen, maar de patiënt is wel degelijk aan de beterende hand. Dit zegt Pauline Terwijn, bestuurder van het ziekenhuis.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Ze reageert op het jaarlijkse overzicht van Elsevier Weekblad en een onderzoeksbureau. Hieruit komt onder meer naar voren dat de veiligheid en effectiviteit van de medische zorg in Boxmeer ondermaats is.

'Routine niet ten goede'
Ook wordt al jaren de norm van het aantal endeldarmoperaties niet gehaald. Dit komt de routine van de chirurgen niet ten goede, menen de onderzoekers. Verder zou volgens hen meer rekening moeten worden gehouden met de patiënt.

Volgens mevrouw Terwijn gaat het om gegevens over 2016. “Toen hadden we financieel een heel slecht jaar. Dat had met een serie van factoren te maken, die ons dwong in te grijpen. Er was te veel leiding en er waren te veel ondersteunende medewerkers, waardoor we ons huishoudboekje niet op orde konden houden”.

'Dit jaar weer positieve cijfers'
Ze erkent dat het niet leuk is om zo in het nieuws te komen, maar bezweert ook dat ‘we weer aan het opklimmen zijn.’ Terwijn: “Dat zie je weliswaar nog niet terug in bijvoorbeeld dit onderzoek, maar ik vind het plezierig te constateren dat we dit jaar met positieve cijfers afsluiten. Bovendien weet ik dat de scores op het gebied van patiëntenzorg beter zijn en dat onze patiënten zich over ons tevreden tonen op de Zorgkaart Nederland."

"Bovendien hebben we goede afspraken gemaakt met zorgverzekeraars en dat lukt je als ziekenhuis ook niet zomaar. En we werken goed samen met huisartsen in de regio.”

Welke normen?
Zijn deze positieve ontwikkelingen volgend jaar dan wel terug te zien in welk lijstje dan ook? “Probleem is natuurlijk dat het elke keer weer de vraag is waarop gescoord kan worden, welke normen worden gehanteerd”, werpt Terwijn in eerste instantie tegen. Maar als het aan haar ligt, neemt het Maasziekenhuis bij een volgend onderzoek een hogere positie in.

“Ik ga daarvan uit. We hebben nu een slagvaardige organisatie met mensen die zeer gedreven zijn. Ik hoop dat dit ook op die lijstjes te zien zal zijn. Het personeel werkt er dagelijks hard genoeg voor”, aldus de ziekenhuisbestuurder.

'Bernhoven opvallende daler'
Het Maasziekenhuis is er volgens ‘Elsevier’ overigens niet verder op achteruitgegaan. De verslechtering is tot staan gebracht. Ziekenhuis Bernhoven in Uden wordt in het actuele overzicht juist wel een van de meest opvallende dalers genoemd.

Bravis in West-Brabant en de ziekenhuizen in Zuidoost-Brabant, behalve het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, behoren tot de best presterende ziekenhuizen in onze provincie. Ze worden op de voet gevolgd door het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, Amphia in Breda en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Geen enkel ziekenhuis in de provincie haalt de hoogste score. Het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven en Veldhoven behoort tot de tien ziekenhuizen in ons land die de afgelopen acht jaar als bovengemiddeld uit de bus komt.

Ook op andere lijst laag genoteerd
Begin deze maand stonden het Maasziekenhuis en ‘Bernhoven’ ook al in de achterhoede in de Top 100 van het Algemeen Dagbladogst genoteerde Brabantse ziekenhuis in die lijst was het St. Anna in Geldrop – ook bij Elsevier een ‘winnaar’.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.