Partij voor de Dieren niet blij met levende kerststal met schapen bij basiliek in Oudenbosch

1 december 2017 om 13:22
nl
De Partij voor de Dieren wil af van de levende kerststal bij de basiliek in Oudenbosch. In een brief aan het parochiebestuur verzoekt de partij om vanaf dit jaar geen schapen meer in de stal te zetten. De dieren zouden gestresst raken en het gevaar voor vandalisme ligt op de loer, aldus de partij.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Al jarenlang is de kerststal op het kerkplein aan de Markt een van de grootste publiekstrekkers in de regio. Naast de heilige familie wordt de stal bevolkt door drie of vier schapen. Alleen tijdens de jaarwisseling worden de dieren op een ander plek ondergebracht.

'Doelwit vandalen"
Maar dat gaat de Partij voor de Dieren niet ver genoeg: "Mensen kunnen over het hek klimmen en er is geen 24-uurs toezicht", stelt de fractie. De partij is bang dat de kerststal doelwit wordt van vandalen zoals eerder gebeurde in Prinsenbeek. Daar werd in 2004 een kerststal in brand gestoken.

LEES OOK: Brand verwoest kerststal Prinsenbeek

Bovendien vindt de partij dat de dieren worden blootgesteld aan stressfactoren zoals muziek, veel mensen, drukte en lawaai. En ook het vervoer van en naar de kersstal toe zou veel angst en spanningen oproepen bij de dieren. "Dit is niet goed voor het welzijn van de schapen."

'Bekijk alternatieven'
De Partij voor de Dieren vraagt de kerk om naar alternatieven zonder levende dieren te kijken, zoals 3D-films, toneelstukken, hoorspelen en animaties.

Het kerkbestuur gaat zich beraden op het verzoek van de Partij voor de Dieren, maar zegt vooralsnog geen reden te zien om de kerst schaaploos door te brengen. "De dieren staan beschut, we laten in de kerststal geen muziek horen en ze krijgen voldoende eten en water en staan op vers stro", aldus Jan Bedaf van het kerkbestuur.

'Engel Gabriël let ook op'
Bedaf is er zeker van dat het welzijn van de dieren niet in gevaar is: "Je kunt gewoon zien dat de schaapjes het hier naar hun zin hebben." Ook over het toezicht maakt hij zich geen zorgen. "De stal staat midden in een woonomgeving. Bovendien kijkt de pastoor regelmatig vanuit de pastorie naar de dieren."

"En anders is er aartsengel Gabriël nog die vanaf de stal over de schaapjes waakt", zegt het bestuurslid met een knipoog.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.