Demente islamitische geleerde uit Oudenbosch waarschijnlijk niet vervolgd voor verkrachting

4 december 2017 om 19:43 • Aangepast 20 november 2020 om 20:04
nl
Een 74-jarige islamitische geestelijk leider uit Oudenbosch kan waarschijnlijk niet worden vervolgd voor verkrachting, mishandeling en bedreiging, omdat hij dement is. Dat blijkt uit onderzoeken van deskundigen. Maandag stond de man voor de rechter in Breda in een zogenaamde regiezitting.
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

De vooraanstaand geestelijke zou één van zijn stiefkinderen meerdere keren hebben verkracht. Ook wordt hij ervan verdacht zijn ex-vrouw en stiefkinderen jarenlang te hebben mishandeld en bedreigd.

'Ernstige stoornis'
De man, die momenteel vastzit in de gevangenis in Vught, begrijpt niet waar de rechtszaak over gaat, zo laat zijn advocaat weten. Ook deskundigen oordelen dat de verdachte lijdt aan een vorm van dementie. "De stoornis is zo ernstig dat de man niet in staat is zijn strafzaak en onderzoek te begrijpen", aldus de neuroloog, psychiater en psycholoog.

De rechter besloot daarom het strafproces te schorsen totdat de verdachte weer beter is. Maar omdat de stoornis progressief en onomkeerbaar is, zal de man waarschijnlijk nooit vervolgd kunnen worden.

Voorlopig nog vast
Volgens de officier van justitie is de kans dat de man opnieuw in de fout gaat zeer groot. De officier wil dat de man door een onafhankelijk psychiater wordt onderzocht en wordt opgenomen in een kliniek. In januari wordt besloten of de man langer in voorlopige hechtenis blijft.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.