Hoe Johan opgroeide zonder moeder: 75 jaar na het Sinterklaasbombardement in Eindhoven

6 december 2017 om 13:46
nl
Ze was zwanger van de tweede en lag in het ziekenhuis, op 6 december 1942, woensdag precies 75 jaar geleden. Net na het middaguur kwamen Britse vliegtuigen laag overgescheerd en vielen de bommen. De moeder van Eindhovenaar Johan Janssen en haar ongeboren kind werden nooit meer teruggevonden. Ze was nog maar 24 jaar oud. "Alles in het leven gaat voorbij, zonder dat je moeder daar ooit bij was", zegt Johan.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

De Britse luchtmacht had het voorzien op de fabrieken van Philips aan de Emmasingel en Strijp S. Een belangrijk doelwit voor de geallieerden, want uit die fabrieken kwamen radiobuizen voor de Duitsers. Bij het zogenoemde Sinterklaasbombardement kwamen in totaal 146 personen om. "Maar binnen zes weken draaide de fabriek weer", zegt kunstenaar Peter Nagelkerke, die een monument ontwierp.

Sinterklaas verloor zijn mijter
De namen van de slachtoffers, burgers in Eindhoven, Brits luchtmachtpersoneel en Duitse soldaten, staan op een koker die is ingemetseld in het monument. Het is persoonlijk voor Nagelkerke. Zijn vader lag in het ziekenhuis te herstellen van een maagoperatie. "Hij was vooral bang dat het grote kruis dat boven zijn bed hing, naar beneden zou komen. Hij was daar banger voor dan de bommen."

Het kunstwerk van Nagelkerke probeert verschillende verhalen te vangen van het Sinterklaasbombardement. Zo is er een mijter te zien. liggend op straat tussen verwoeste huizen. "Mensen die uit het raam keken, zagen Sinterklaas met zijn paard rennen door de straat. Hij verloor zijn mijter."

'Geen Sinterklaas meer'
De aanval van de Britse luchtmacht tijdens Operation Oyster kwam precies op het moment dat kinderen op straat aan het spelen waren met speelgoed dat ze hadden gekregen van Sinterklaas. Johan Janssen was er nog te klein voor, slechts anderhalf jaar oud. "Van het bombardement weet ik helemaal niets. En van mijn moeder ook niet, er werd thuis niet over gepraat."

En dus zal Johan Janssen altijd met vragen blijven zitten. Zijn moeder kwam om het leven in het Binnenziekenhuis, waar ze op de kraamafdeling lag. "We vermoeden dat ze met de Zusters van Liefde meebegraven is", zegt Johan. "Als kind had ik er nooit zoveel last van, maar naarmate ik ouder werd, ging het pijn doen. Je hebt geen Sinterklaas meer."  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.