Molenaar in zijn pyjama gefeliciteerd met plek op werelderfgoedlijst

8 december 2017 om 01:31
nl
Met een slaperige, maar trotse blik kijkt molenaar Hub van Erve via FaceTime ‘zijn’ molen in. De Kerkhovense Molen in Oisterwijk staat vol zwaaiende collega’s die hem dolgraag willen feliciteren. Dat het in Seoul diep in de nacht is, doet er eventjes niet toe. Mede dankzij Hub staat het molenaarsambacht vanaf vandaag op de werelderfgoedlijst van UNESCO. En dat moet gevierd worden!
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

De 67-jarige molenaar uit Tilburg is speciaal afgereisd naar Seoul. Daar werd donderdagochtend bekendgemaakt dat zijn vak een plek heeft veroverd op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

Fris en frivool
Volgens voorzitter van Molenstichting Noord-Brabant, Fons Naterop, hebben de ruim tweehonderd molenvrijwilligers naar dit moment toegeleefd. En dat geldt ook voor Hub zelf. "Het is daar 's nachts vier uur. We hadden hem verwacht in zijn pyjamaatje naast het bed, wat slaperig. Maar hij klonk nog heel fris en frivool."

Het enorme tijdverschil van acht uur kan Hub duidelijk weinig schelen. Zijn vader zei altijd: 'Niet te lang in bed, want daar gaan de meeste mensen dood'.

Steuntje in de rug
Met een kop koffie en een flink stuk taart vieren een tiental vrijwilligers het succes in Hubs geliefde molen. Eén van Hubs collega's, molenaar Jan Scheirs, is heel blij.

"Het is voor de hele Nederlandse molenwereld ook erg leuk om dit steuntje in de rug te krijgen. Waardoor we in de toekomst misschien toch net iets meer gewicht in de schaal kunnen leggen bij allerlei onderhandelingen en dingen die we graag vanuit de molenwereld gedaan willen krijgen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.