Video

Hangjongeren bekogelen Edith met eieren en ijsjes: 'Je kunt tegenwoordig niets meer zeggen'

9 december 2017 om 17:31 • Aangepast 20 november 2020 om 19:55
nl
Edith de Waal uit Bergen op Zoom is er hélemaal klaar mee. Voor de tweede keer in een week tijd is haar gevel van onder tot boven besmeurd met eieren. Hangjongeren uit de buurt zorgen al jaren voor overlast bij de flat aan de Plejadenlaan in Bergen op Zoom. Als iemand er iets van zegt, wordt het alleen maar erger. "Ik ben al eens bekogeld met ijsjes. En vorige week knalden die eieren ineens tegen mijn ramen." Dat laatste gebeurde vrijdagavond opnieuw.
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

"Ze moeten jou wel iedere keer hebben, is het niet? Het ziet er weer goed uit, sjongejonge", moppert vriendin en flatbewoonster Lia. Samen met Edith bekijkt ze de smurrie op de muren. "Je kunt tegenwoordig niets meer zeggen", mompelt Edith.

Tekst gaat door onder de video.


'Trillen op m'n benen'
De alleenstaande Edith (51) is de wanhoop nabij. Het gaat haar niet in de koude kleren zitten. Ze woont in de seniorenflat vanwege haar reuma en artrose. Toen ze vrijdagavond bij lag te komen van de pijn, schrok ze op van de eieren die tegen haar raam werden gegooid.

"Ik stond te trillen op mijn benen. Heb gelijk de politie gebeld en de deur niet meer open gedaan. Ik lijk rustig, maar van binnen ben ik toch af en toe bang."

Deur forceren
Onderin de flat zit een steunpunt voor senioren. Daar is het altijd lekker warm. De jongeren uit de buurt gebruiken deze hal daarom graag als hangplek. Ze forceren 's avonds de deur.

Telkens als Edith ze daar iets van zegt, is het raak. "Ik ben al eens bekogeld met ijsjes. En vorige week knalden die eieren ineens tegen mijn ramen." 

'Zelfs op tien hoog hebben ze last'
Met haar 51 jaar is Edith één van de jongste flatbewoners. Zij en medebewoner John Verdult (62) merken dat er veel angst heerst onder de ouderen. "De mensen denken dat ze veilig zijn, omdat ze in een afgesloten appartement wonen met deuren die op slot gaan. Maar op één of andere manier blijven de deuren toch lang open staan", vertelt Verdult.

Volgens hem komen de jongeren uiteindelijk altijd binnen. "Ze lopen dan door de hele flat, van één tot tien hoog. Zelfs op tien hoog hebben ze er last van."

'Dat risico neem ik nu'
Het enige wat Edith nu nog kan doen is camera's ophangen. "Ik ben de enige die iets probeert nu. Voor de bewoners van de flat en voor de buurt. Ik weet niet wat er nu gaat gebeuren, maar dat risico neem ik."

Edith heeft aangifte gedaan. Ze hoopt dat de politie en de gemeente snel ingrijpen. Ze heeft nauw contact met wijkagent Paul Gabriëls. Hij heeft haar laten weten dat zaterdagavond sowieso extra wordt gesurveilleerd bij de flat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.