Mondriaanjaar levert Brabant 15 miljoen euro extra op

13 december 2017 om 10:53 • Aangepast 20 november 2020 om 19:49
nl
De Brabantse tentoonstellingen voor het Mondriaanjaar (2017) hebben bijna 80.000 extra bezoekers naar de provincie gelokt. Dat blijkt uit het landelijk onderzoek van NBTC/Holland marketing; de organisatie heeft tijdens het Mondriaan jaar de bezoekers van evenementen geënqueteerd. Omdat bekend is hoeveel mensen tijdens zo'n bezoekje gemiddeld uitgeven, konden de onderzoekers becijferen dat die 80.000 bezoekers Brabant ruim 15 miljoen aan extra inkomsten hebben opgeleverd.
Profielfoto van Peter Pim Windhorst
Geschreven door
Peter Pim Windhorst

Volgens hetzelfde onderzoek trok het Mondriaanjaar landelijk 580.000 bezoekers die sámen ruim voor 102 miljoen euro besteedden.

Wachten op privacy instellingen...


Weverij De Ploeg
Volgens Heleen Huisjes van Visit Brabant vallen de Brabantse cijfers waarschijnlijk hoger uit dan uit het landelijk onderzoek blijkt. De NBTC heeft niet geënqueteerd in Bergeijk en dat was door de gerestaureerde weverij De Ploeg een belangrijke atttractie in het Mondriaanjaar. Volgens cijfers van de gemeente Bergeijk leverde het Mondriaanjaar daar 20.000 bezoekers op.

Wie het bedrag van 15 miljoen deelt door die 80.000 extra bezoekers komt uit op bijna 200 euro per bezoeker. Dat lijkt hoog maar die uitkomst wordt beinvloed door het grote aantal buitenlandse bezoekers. Buitenlandse toeristen die naar Nederland komen geven uiteraard meer uit dan Nederlanders die er een dagje op uitgaan.

Cultuur belangrijk voor economie
Volgens provinciebestuurder Bert Pauli geven de cijfers aan dat cultuur "een belangrijke motor" voor de economie is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.