Ranomi Kromowidjojo zwemt binnen een kwartier naar twee gouden plakken op EK

14 december 2017 om 17:36 • Aangepast 20 november 2020 om 19:47
Ranomi Kromowidjojo heeft op het EK kortebaan in Kopenhagen donderdag twee gouden plakken veroverd. Ze won de 50 meter vlinderslag en de gemengde estafette.
Profielfoto van Joost van Erp
Joost van Erp

Kromowidjojo werd voor het eerst in haar carrière Europees kampioen op de 50 meter vlinder. De 27-jarige zwemster uit Eindhoven was in een tijd van 24,78 de snelste, voor de Deense Emilie Beckmann en landgenote Maaike de Waard.

De Zweedse topzwemster Sarah Sjöström ontbrak in de eindstrijd. Ze tikte als zesde aan in de halve finale (in 25,80) en dat was niet voldoende. Dat Sjöström niet in de finale stond, was een daverende sensatie. Vooraf werd op een duel tussen de Zweedse en Kromo gerekend.

Gemengde estafette
Met de Nederlandse gemengde estafette won de Eindhovense, een kwartier na haar eerste succes, goud op de 50 meter wisselslag. Samen met Kira Toussaint, Arno Kamminga en Joeri Verlinden kwam ze tot een tijd van 1.37,71. Oranje was daarmee nipt sneller dan Wit-Rusland en Frankrijk.

In haar carrière heeft Kromowidjojo nu al veertien gouden EK-medailles gewonnen. Vier van die plakken behaalde ze in 2010, toen de Europese eindstrijd in Eindhoven werd gezwommen.

100 meter vrije slag
Kromowidjojo haalde donderdag ook de finale op de 100 meter vrije slag. De Nederlandse tikte in 52,49 als tweede aan in haar halve finale. De Deense Pernille Blume was tot genoegen van het Deense publiek de snelste in 52,09.

In de andere halve finale zette Femke Heemskerk met 52,10 eveneens de tweede tijd neer. Alleen de Franse zwemster Charlotte Bonnet was sneller. Zij bleef met 51,71 als enige onder de 52 seconden. Sjöström wist zich na de verrassende uitschakeling op de 50 meter vlinderslag wel te plaatsen voor de finale van de 100 meter vrije slag. Die finale is vrijdag.