Ook bestuursvoorzitter Amphia Ziekenhuis mag niet meer verdienen dan premier Rutte

15 december 2017 om 12:43
nl
Het salaris van de bestuursvoorzitter van het Amphia Ziekenhuis in Breda mag vanaf 1 januari 2017 niet hoger zijn dan de zogenoemde Balkenendenorm.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Dit heeft de rechtbank in Breda bepaald in de beroepsprocedure die de raad van toezicht van het ziekenhuis aanspande tegen de minister van Volksgezondheid.

Veel hoger salaris
De wet normering topinkomens (WNT) bepaalt dat salarissen van topfunctionarissen in de publieke en semipublieke sector vanaf 1 januari 2013 in principe niet hoger mogen zijn dan dat van de minister-president (in 2017: 181.000 euro per jaar).

De bestuursvoorzitter, Olof Suttorp, is sinds 2008 in dienst van het ziekenhuis en kreeg, ook gedurende een jarenlange overgangsfase, een veel hoger salaris. Die overgangsfase liep af op 1 januari 2017. Het verzoek van de raad van toezicht om ook na die datum de uitbetaling van een hoger salaris te kunnen voortzetten, wees de minister af. De raad van toezicht ging hiertegen in beroep.

LEES OOK: Brabantse grootverdieners in de zorg, negen topbestuurders boven de norm

Uitzonderlijke gevallen
De raad van toezicht beriep zich onder andere op de grote verantwoordelijkheid van de bestuursvoorzitter om een complexe organisatie als het Amphia Ziekenhuis te leiden, met name nu er sprake is van een langdurige en ingrijpende verbouwing, en op de persoonlijke kwaliteiten van de bestuursvoorzitter.

De rechtbank oordeelt dat volgens de wet alleen in uitzonderlijke gevallen afgeweken mag worden van de zogenaamde Balkenendenorm. Amphia is er niet in geslaagd aan te tonen dat hiervan sprake is en de rechtbank stelt daarmee de minister in het gelijk.

LEES OOK: SP protesteert tegen topsalaris bestuurder Amphia: ‘En het personeel moet parkeergeld betalen'

De raad van toezicht van het Amphia Ziekenhuis kan nog in beroep gaan tegen deze beslissing bij de Raad van State.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.