Inkomen van meeste boeren gestegen, akkerbouwers boeren minder goed - Omroep Brabant

Inkomen van meeste boeren gestegen, akkerbouwers boeren minder goed

18 december 2017 om 17:31
nl
Boeren in Brabant krijgen voor het eerst een gemiddeld salaris. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University& Research. Volgens de universiteit was het inkomen van de agrariërs niet eerder zo hoog. Wel zijn er grote verschillen tussen het type boer.
Profielfoto van Edwin Vossen
Geschreven door
Edwin Vossen

Melkveehouders in Brabant zagen het afgelopen jaar de grootste stijging van hun inkomen. Na twee tegenvallende jaren schoot de melkprijs met 25 procent omhoog in 2017 en dat zien de boeren terug in de portemonnee.

Melkboeren verdienden het afgelopen jaar gemiddeld 68.000 euro bruto, blijkt uit het onderzoek.  

China wil varkensvlees
De varkensboeren zaten er in 2017 ook warmpjes bij. Door de grote vraag naar varkensvlees vanuit China, blijft het bruto jaarinkomen van de varkensboeren hoog: zo’n 190.000 euro. Biggetjes brengen daarbij het meeste geld in het laatje.

Goedkopere aardappelen, suikerbieten en uien
Dit jaar was het dus goed boeren in de melkveehouderij en de varkenssector. Maar voor de Brabantse akkerbouwers gaat het een stuk minder. De prijs van aardappelen, suikerbieten en uien daalde het afgelopen jaar flink.

Daardoor zien de boeren in die sectoren hun jaarinkomen teruglopen naar 25.000 euro bruto. Dat was in 2016 nog zo’n 17.000 euro hoger.

Fipronil-affaire raakt kippenboeren
Een aantal Brabantse kippenboeren kreeg in 2017 te maken met de fipronil-affaire. Het bestrijdingsmiddel bleek in sommige eieren te zitten en boeren moesten soms hun eitjes weggooien. Maar de verschillen zijn groot tussen kippenboeren die wél en die niet zijn getroffen door de crisis. Gemiddeld verdienen zij zo'n 126.000 euro bruto per jaar.

LEES OOK: Brabantse kippenboeren 'verbijsterd en geschrokken' door eiercrisis

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.