Geen nieuw proces over gewelddadige dood Oma Mok

19 december 2017 om 12:46 • Aangepast 20 november 2020 om 19:40
nl
Er komt geen nieuwe rechtszaak over de Zes van Breda (de Bredase restaurantmoord in 1993). Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. Volgens de hoogste strafrechter in ons land is tijdens de laatste rechtszaak vastgesteld dat er voldoende bewijs was en is dat bewijs ook goed gemotiveerd. Met deze uitspraak is de straf definitief.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Oma Mok werd in de nacht van 3 op 4 juli 1993 gedood in Chinees restaurant Peacock aan de Jorisstraat in Breda. Zes verdachten zijn daar toen voor veroordeeld en kregen celstraffen tussen de 15 maanden en tien jaar.
[tweet:https://twitter.com/HogeRaad/status/943082046976487424]

Ongeveer acht jaar geleden ontstond twijfel over het bewijs. Daarom werd de zaak in 2015 overgedaan door het gerechtshof in Den Haag. Maar dat oordeelde hetzelfde als de rechtbank in Breda en het gerechtshof in Den Bosch.

De beslissing van de hoogste strafrechter komt als een verrassing. Afgelopen zomer nog oordeelde de aanklager bij de Hoger Raad dat er nog steeds veel twijfels zijn over het bewijs. Dat is vooral gebaseerd op belastende verklaringen van de verdachten. Er zou te weinig zijn gekeken naar ontlastend bewijs, waaronder de verklaringen van twee mensen die die bewuste nacht niks hadden gezien op straat.

Teleurstelling
Vanuit de verdachten klinkt teleurstelling over de uitspraak. Die teleurstelling was er al in 2015 na de 'onbegrijpelijke conclusie'van het Hof in Den Haag, dat de straffen bevestigde. Nu hadden de verdachten gehoopt dat de Hoge Raad het advies van het OM zou opvolgen. 'Tot onze spijt en grote verbazing heeft de Hoge Raad besloten dit advies niet te volgen.' (...) We zullen het arrest op korte termijn uitvoerig bestuderen en zullen ons samen met onze clienten beraden op eventuele vervolgstappen', staat te lezen in een verklaring van advocatenkantoor Knoops.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.