Wapenhandelaar Jan B. bedreigde burgemeester en politieman en moet daarom oude straf uitzitten

19 december 2017 om 14:54
nl
De rechtbank in Breda heeft Jan B. (69) veroordeeld omdat hij burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen, een politieman en gemeenteambtenaar heeft bedreigd. De rechter noemde zijn gedrag 'ontoelaatbaar'. Jan B. kreeg een voorwaardelijke celstraf van een maand. Omdat hij nog in de proeftijd zat van een oude voorwaardelijke straf, moet hij die twee maanden nu echt uitzitten.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

De bedreiging vond al een paar jaar geleden plaats. De strafrechtelijke vervolging werd destijds gestaakt omdat Jan B. ook al voor twee zwaardere misdrijven voor de rechter stond. Toen bekend werd dat hij niet vervolgd werd voor de bedreiging ontstond enorme ophef, omdat hij 'ermee leek weg te komen'.

Pistool
In maart 2015 ging het mis op het erf van Jan B in Hulten. Een agent en een ambtenaar kwamen poolshoogte nemen omdat Jan B. mogelijk met een asbestdak aan het knoeien was. Jan B. was niet gediend van die controle en deed net also hij een pistool achter zijn rug verborgen hield. De agent legde zijn hand op zijn dienstwapen omdat hij verwachtte dat er echt geschoten zou worden.

Volgens de rechtbank in Breda is duidelijk geworden dat de drie betrokkenen zich duidelijk bedreigd voelden.

Wapenhandelaar
Jan B. wordt vaak aangeduid als de 'wapenhandelaar van het zuiden'. Hij is begin 2017 veroordeeld voor wapenhandel aan Amsterdamse criminelen (5 jaar en 7 maanden). Bovendien kreeg hij ook celstraf voor het verstoppen van een lijk en wapenbezit (27 maanden).

Vanwege die andere celstraffen had Jan B. een soort wettelijk maximum bereikt, volgens het Wetboek van Strafrecht. Dat was een van de redenen dat het OM eind 2016 de rechtszaak staakte. Maar de rechtbank was laaiend en draaide die beslissing terug en bepaalde dat er wel een proces moest komen.

Straf en overwegingen
Er was drie maanden cel geëist tegen Jan B. De advocaat van Jan B. vond dat er te weinig bewijs was en dat het al te lang geleden was. De rechtbank vond dat er wel degelijk voldoende bewijs was en dat Jan B. gewoon gestraft kan worden. Dat werd een maand voorwaardelijk. Daarmee gaf de rechter aan dat er inderdaad een soort strafmaximum was bereikt. De rechter zei dat deze zaak met een andere zaak kon worden samengevoegd.

Jan B. die in de cel zit in Zwaag, was niet bij het uitspreken van het vonnis aanwezig. Ook burgemeester Boelhouwer en de agent en gemeenteambtenaar waren afwezig.

Reactie
Burgemeester Boelhouwer reageerde na afloop verbaasd op het vonnis. ,,Ik was tevreden met de eis van de officier van justitie maar van de rechter had ik meer verwacht. Ik had gedacht dat de rechtbank deze ernstige bedreiging zwaarder zou bestraffen. Ik geloof niet dat deze crimineel hier van onder de indruk is en ik vind dat hij er makkelijk mee wegkomt".

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.